Parkinson, terapie incredibilă la îndemâna oricui. VIDEO

Cercetătorii de la Universitatea de Stat Iowa au descoperit că o terapie incredibilă, la îndemâna oricum, le poate îmbunătăți funcția motorie pacienților cu boală Parkinson.

Cântatul poate oferi beneficii dincolo de îmbunătățirea controlului respirator și a înghițirii la persoanele cu boala Parkinson, potrivit datelor unui nou studiu pilot. Rezultatele sale au evidențiat îmbunătățiri ale dispoziției și simptomelor motorii, precum și indicatori fiziologici reduși de stres, arată cercetătorii de la Universitatea de Stat Iowa.

Elizabeth Stegemöller, profesor asistent de kineziologie (care este știința anatomiei, fiziologiei și mecanicii mișcărilor musculare ale omului), avertizează că aceasta este o informație preliminară, dar spune că îmbunătățirile în rândul participanților la cântări organizate sunt similare cu beneficiile luării medicamentelor. Ea a prezentat lucrările la conferința Societății pentru Neuroștiințe din 2018.

Îmbunătățiri în fiecare săptămână

Noi vedem îmbunătățirile în fiecare săptămână când pleacă de la sesiunile grupului de cântăreți. E aproape ca și cum ar avea un pas mai vioi, știm că se simt mai bine și starea lor de spirit este ridicată", a spus Stegemöller.

„Unele dintre simptomele care se îmbunătățesc, cum ar fi atingerea cu degetul și mersul, nu reacționează intotdeauna la medicatie, dar cu cântatul acestea se ameliorează".

Stegemöller, Elizabeth „Birdie" Shirtcliff, care este profesor asociat în studiile de dezvoltare umană în domeniul uman, și Andrew Zaman, un student absolvent în kinetoterapie, au măsurat frecvența cardiacă, tensiunea arterială și nivelului cortizolului pentru 17 participanți la un grup de cântăreți în scop terapeutic. Participanții au raportat, de asemenea, sentimente de tristețe, anxietate, fericire și furie. Datele au fost colectate înainte și după o sesiune de cântece de o oră.
Acesta este unul dintre primele studii care analizează modul în care cântatul afectează frecvența cardiacă, tensiunea arterială și cortizolul la persoanele cu boală Parkinson. Toate cele trei niveluri au fost reduse, dar Stegemöller spune că datele preliminare nu au atins, totuși, semnificația statistică. Nu au existat diferențe semnificative între fericire și furie după clasă. Cu toate acestea, participanții au fost mai puțin îngrijorați sau triști.

De ce funcționează?

Rezultatele sunt încurajatoare, dar cercetătorii încă mai au o mare întrebare de abordat: care este mecanismul care conduce la aceste schimbări comportamentale? Ei analizează acum probele de sânge pentru a măsura nivelurile de oxitocină (un hormon legat de relaționare), modificări ale inflamației (un indicator al progresiei bolii) și neuroplasticitate (capacitatea creierului de a compensa răni sau boală) pentru a determina dacă acești factori pot explica beneficiile cântatului.

O parte a motivului pentru care nivelul cortizolului scade ar putea fi pentru că cei care cântă se simt mai pozitivi și mai puțin stresați în actul de a cânta cu alții din grup, ceea ce sugerează că ne putem uita la hormonul de relaționare, oxitocina", a spus Shirtcliff. „De asemenea, ne uităm la variabilitatea ritmului cardiac, care ne poate spune cât de calm și fiziologic a fost relaxat individul după ce a cântat", spune specialistul, într-un material dat publicității de Universitatea de Stat Iowa. 

Cercetarea se bazează pe constatările anterioare ale echipei potrivit cărora cântatul este un tratament eficient pentru îmbunătățirea controlului respirator și al mușchilor utilizați pentru înghițire la persoanele cu boala Parkinson. Prevalența bolii Parkinson se va dubla în următorii 20 de ani. Cercetătorii ISU spun că această formă de cântat terapeutic are potențialul de a oferi o opțiune de tratament accesibilă și accesibilă pentru a îmbunătăți simptomele motorului, stresul și calitatea vieții pentru persoanele cu boală Parkinson.

În acest videoclip din 2017, Stegemöller conduce un grup de cântat pentru persoanele cu boala Parkinson:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel