Paracetamolul, mai periculos decât se credea. Utilizat pe termen lung, el crește tensiunea arterială, riscul de infarct și de AVC. STUDIU-AVERTISMENT

Foto Pexels
Paracetamolul a fost utilizat o alternativă mai sigură la medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) are totuși efecte nefaste în ceea ce privește tensiunea arterială și sănătatea cardiovasculară. Cercetătorii sugerează că cei care iau paracetamol pe termen lung pot prezenta un risc mai mare de infarct și accident vascular cerebral (AVC).

În primul studiu clinic randomizat care a analizat dacă paracetamolul are efect asupra tensiunii arteriale, cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au analizat în dublu-orb, controlat cu placebo și încrucișat 110 persoane, toți având hipertensiune arterială.

Potrivit cercetătorilor, s-a presupus că acetaminofenul - un nume generic pentru paracetamol - era un medicament complet sigur de utilizat la pacienții cu această afecțiune, în comparație cu o altă clasă de analgezice numite medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), despre care se știe că cresc tensiunea arterială și riscul de boli de inimă.

Crește rapid riscul de infarct și AVC

Prin urmare, ei au decis să realizeze studiul, publicat luni înjurnalul Circulation (link direct studiu), pentru a identifica efectele administrării regulate de acetaminofen asupra tensiunii arteriale la persoanele cu hipertensiune arterială.

În cadrul studiului, celor 110 pacienți cu antecedente de hipertensiune arterială le-a fost administrat câte un gram de paracetamol de patru ori pe zi - o doză prescrisă în mod obișnuit la pacienții cu durere cronică - sau un placebo, totul timp de două săptămâni. 

Cei care au primit paracetamol au observat o creștere semnificativă a tensiunii arteriale, în comparație cu cei care au luat placebo.

Cercetătorii consideră că descoperirile lor ar trebui să conducă la o revizuire a prescripțiilor de paracetamol pe termen lung la pacienți, în special cei cu hipertensiune arterială sau cei cu risc special de boli de inimă sau accident vascular cerebral.

Iain MacIntyre, cercetător principal și consultant în farmacologie clinică și nefrologie, a declarat că „nu este vorba despre utilizarea pe termen scurt a paracetamolului pentru dureri de cap sau febră, ceea ce este, desigur, bun – dar studiul nostru indică un risc nou descoperit pentru persoanele care îl iau în mod regulat, pe termen lung, de obicei pentru durerea cronică.”

James Dear, profesor de farmacologie clinică la Universitatea din Edinburgh, a spus că studiul arată clar că paracetamolul crește tensiunea arterială, unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru atacuri de cord și accident vascular cerebral.
„Medicii și pacienții împreună ar trebui să ia în considerare riscurile versus beneficiile prescrierii de paracetamol pe termen lung, în special la pacienții cu risc de boli cardiovasculare”, a detaliat el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel