Pandemia limitează enorm depistarea bolilor cronice. Mădălina Hideg: ne va costa foarte mult

EXCLUSIV
Directorul Institutului Argument, Mădălina Hideg, a declarat la Interviurile DC News și DC Medical că vom vedea în timp costurile limitării accesului la testarea pentru depistarea bolilor cronice.

La Interviurile DC News și DC Medical, directorul institutului Argument, Mădălina Hideg, a analizat datele din studiul solicitat de DC Medical privind impactul accesului bolnavilor cronici la servicii medicale în perioada pandemiei COVID. O imagine din studiu evidențiază foarte clar unde au simțit bolnavii cronici că le-a fost limitat accesul.

”Aici se vede foarte clar că în cea mai mare măsură bolnavii cronici consideră că le-a fost limitat accesul la procedurile medicale (93%), apoi la testări pentru depistarea timpurie a bolilor cronice (90%),  la un medic specialist (88%) şi apoi la analize medicale (80%).

Aici se mai impune o precizare. Din păcate, pandemia de coronavirus limitează foarte mult accesul la aceste testări pentru depistarea bolilor cronice. Practic ceea ce noi ştim sub denumirea de screening. Nu s-a mai făcut screening pentru diverse tipuri de cancer, nu s-au mai făcut testări pentru diabetici sau pentru depistarea diabetului, iar asta cu siguranţă, în timp, ne va costa nu mult ci foarte mult, pentru că bolile nedepistate la timp se acutizează foarte repede şi probabil că sistemul medical – şi nu într-un interval foarte îndepărtat – va resimţi această lipsă a activităţilor de screening”, apreciază Mădălina Hideg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel