Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Pancreatita din copilărie, risc mai mare de diabet în viața de adult
17 noi 2019 / 11:36
Pancreatita în copilărie, chiar rezolvată cu succes, a fost asociată cu un risc mai mare de diabet la vârsta adultă, arată un studiu.
Diabetul

Orice eveniment clinic de pancreatită, rezolvat cu succes, în copilărie, este asociat cu un risc crescut de diabet la vârsta adultă, potrivit unui studiu publicat online în Diabetes Care.

Cole D. Bendor, de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, și colegii lor au utilizat date de la 1.802.110 adolescenți israelieni (vârsta medie, 17,4 ani) care au fost examinați înainte de serviciul militar obligatoriu (1979-2008) și date legate de Registrul Național Israelian de Diabet.

Cercetătorii au descoperit că diabetul incident s-a dezvoltat la 4,6 la sută dintre indivizii cu pancreatită rezolvată (13 din 281; niciunul dintre aceste cazuri nu a fost identificat ca diabet de tip 1) față de 2,5 la sută în grupul fără pancreatită. Când s-a adaptat vârstei, sexului și anului de naștere, pancreatita acută rezolvată a fost asociată cu diabetul incident (raportul cotă [OR], 2,23), potrivit medicalxpress.com

Descoperirile au rămas cu ajustări suplimentare pentru indicele de masă corporală de bază (IMC) și factori sociodemografici (OR, 2,10). A existat o asociere între pancreatita din copilărie și diagnosticul de diabet la o vârstă mai tânără, cu 92% din cazurile de diabet diagnosticate la sănătate nealterată sau IMC normal la momentul inițial.

Prin urmare, acești pacienți pot necesita o urmărire mai strictă și un control agresiv al altor factori de risc ai diabetului, scriu autorii.

 

Surs, aici.


Ştiri Recomandate

Bolile autoimune, în creștere: ce le determină
Malarie: o nouă soluție în tratarea acestei boli
Ritmul circadian, scris în gene ori nu?
Dieta vegană. Deficiențele nutriționale care distrug pielea
Nelu Tătaru: Proiectul de lege privind cerinţele CCR este gata
Cancerul testicular, simptome la care trebuie să fii atent
Postul intermitent: de ce este mai recomandat decât alte diete
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri