PACLITAXELUM - prospect

Soluție perfuzabilă. Foto: Pexels
PACLITAXELUM – prospect. Acțiune: Antineoplazic; inhibitor al mitozei prin acțiunea toxică asupra fusului de diviziune, datorată facilitării asamblării tubulinei în microtubuli stabili și inhibării dezasamblării lor.

PACLITAXELUM – prospect:

Denumiri comerciale: PACLITAXEL ACCORD, PACLITAXEL EBEWE, PACLITAXEL KABI, SINDAXEL 

Forma: Concentrație pentru soluție perfuzabilă

Indicații: Cancer pulmonar non-microcelular (cu celule „non small" NSCLC). Cancer ovarian. Cancer mamar. Sarcom Kaposi la pacienții cu sindrom de imunodeficiență.

Contraindicații: Reacții de hipersensibilitate severă la paclitaxel. Neutropenie, sub 1500/mm3 (sub 1000/mm3 la pacienții cu sarcom Kaposi). Sarcină și alăptare.

Atenție!: Administrarea sub supraveghere medicală, cu trusă antișoc la îndemână. În cazul reacțiilor grave de hipersensibilitate, se va întrerupe imediat perfuzia și se va începe tratament simptomatic. Examene hematologice frecvente; nu se administrează dacă neutrofilele < 1500/mm3 și trombocitele sub 100000/mm3. În caz de neutropenie severă sau neuropatie periferică severă dozele se reduc cu 20%.

Reacții Adverse: Neutropenie severă cel puțin 7 zile, infecții oportuniste. Trombocitopenie. Anemie. Reacții de hipersensibilitate severă cu posibilă evoluție letală. Modificări ale ECG (electro-cardiogramă). HTA (hipertensiune arterială), manifestări trombotice severe, hTA (hipotensiune arterială) asociată cu șoc septic, cardiomiopatie și tahicardie asociate cu febră. Crize epileptice, encefalopatie, tulburări de vedere, neuropatie vegetativă și motorie cu ileus paralitic. Alopecie. Greață, vărsături, diaree și mucozite, obstrucție intenstinală, perforații și tromboză mezenterică. Creșteri marcante ale AST (aspartat aminotransferaza), fosfatazei alcaline sau bilirubinei. Necroză și encefalopatie hepatică. Creștere reversibilă a creatininei serice. Reacții locale - edem, durere, eritem și indurație; ocazional, extravazarea poate duce la celulită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel