Pacienții cu transplant au nevoie de a treia doză de vaccin COVID. PRIMUL STUDIU DIN LUME

Vaccin anti COVID-19. Foto: Daniel Schludi / Unsplash
Cercetătorii au efectuat un prim studiu din lume, randomizat, controlat cu placebo, pentru a treia doză de vaccin de rapel COVID-19 pentru pacienții cu transplant, care arată o protecție substanțial îmbunătățită pentru aceștia. 

Oamenii de știință de la Centrul de Transplant Ajmera de la University Health Network (UHN) au efectuat un prim studiu din lume randomizat, controlat cu placebo, pentru a treia doză de vaccin de rapel COVID-19 pentru pacienții cu transplant, care arată o protecție substanțial îmbunătățită pentru aceștia.

„Știam din studiile anterioare că două doze nu erau suficiente pentru a produce un răspuns imun bun împotriva COVID-19 la pacienții cu transplant”, spune dr. Deepali Kumar, directorul departamentului de Boli infecțioase și transplant, de la UHN, și autor principal al studiului publicat astăzi în New England Journal of Medicine (link direct studiu).

„Pe baza studiului nostru, o a treia doză de vaccin COVID este cu siguranță cea mai bună modalitate de a crește protecția la pacienții cu transplant”, a explicat acesta.

Studiul a înrolat 120 de pacienți cu transplant în perioada 25 mai - 3 iunie. Niciunul dintre ei nu a avut COVID anterior și toți au făcut anterior două doze de vaccin Moderna. 

Jumătate dintre participanți au primit o a treia doză de vaccin (la 2 luni după a doua doză), iar cealaltă jumătate au primit placebo.

Rezultatul primar s-a bazat pe un nivel de anticorpi mai mare de 100 U/ml împotriva proteinei spike a coronavirusului. În grupul placebo - după trei doze (unde a treia doză a fost placebo), rata de răspuns a fost de numai 18%, în timp ce în grupul cu trei doze de vaccin Moderna, rata de răspuns a fost de 55%.

„Aceasta este o victorie importantă pentru pacienții noștri, deoarece rezultatele sunt destul de concludente”, spune dr. Atul Humar, director medical al Centrului de Transplant Ajmera, din UHN, și autorul principal al studiului clinic. „A treia doza a fost sigură și bine tolerată și ar trebui să conducă la o schimbare în practică de a administra a treia doză acestei populații vulnerabile”.

Anticorpi neutralizanți și răspunsul celulelor T

În plus față de rezultatul său primar, acest studiu a analizat, de asemenea, eficacitatea anticorpilor neutralizanți - anticorpi care neutralizează coronavirusul - și în acest caz, 60% dintre pacienții din grupul Moderna au dezvoltat anticorpi neutralizanți versus 25% în grupul cu a treia doză de placebo .

Studiul a constatat, de asemenea, o mare diferență în răspunsul celulelor T între cele două grupuri. Celulele T sunt un alt braț al sistemului imunitar care funcționează pentru a preveni bolile severe și a existat o îmbunătățire substanțială a capacității în grupul cu trei doze de Moderna de a permite pacienților să dezvolte un răspuns robust al celulelor T împotriva coronavirusului.

Studiul randomizat dublu-orb controlat cu placebo este considerat standardul de aur în medicină, pentru a arăta dacă ceva funcționează cu adevărat sau nu. Acest studiu a arătat un răspuns definitiv pozitiv în ambele brațe majore ale sistemului imunitar: brațul anticorpilor și brațul celulelor T.

În plus, al treilea vaccin de rapel a fost foarte bine tolerat, cu doar efecte secundare ușoare și nu a provocat respingeri acute de organe - o constatare importantă, deoarece existau îngrijorări că vaccinările repetate ar putea crește incidența respingerii organelor la pacienții cu transplant.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel