Pacientă operată pe creier în timp ce cânta la vioară. VIDEO

Pacienta a cântat cât timp a durat intervenția
O pacientă din Marea Britanie a fost operată pe creier pentru extirparea unei tumori în timp ce cânta la vioară! VIDEO:

Pacienta, care era internată într-un spital britanic, a cântat în tot timpul intervenției chirurgicale, la vioară, bucăți din Gustav Mahler și George Gershwin, precum și câteva melodii din repertoriul cantautorului spaniol Julio Iglesias. Medicii îi extirpau o tumoare de pe creier, iar pentru a nu-i atinge anumiți centri nervoși și a-și păstra abilitatea de a interpreta muzică, o pasiunea veche de 40 de ani pentru vioară, au pus-o să cânte.

Conform presei britanice, femeia, Dagmar Turner, are 53 de ani, și este consultant de afaceri din Isle of Wight. Avea o formațiune tumorală pe lobul frontal drept - în apropiere de zona creierului în care se află și centrii de control care controlează mișcările de finețe ale mâinii stângi.

Pentru ca pacienta să-și păstreze coordonarea și să mai poată cânta și după intervenție la instrumentul preferat, prof dr Keyoumars Ashkan, neurochirurg la King's College Hospital, din Londra, a propus ca un plan îndrăzneț de intervenție. În timpul operației, femeia nu a fost sub anestezie generală, ci a fost ținută trează, timp în care medicii i-au cartografiat creierul prin proceduri imagistice. Apoi, ei i-au desfăcut cutia craniană pentru a scoate tumoarea.

„Este pentru prima oară când am operat un pacient care cânta la un instrument. Am reușit să îndepărtăm peste 90% din tumoare, inclusiv toate zonele în care existau suspiciuni de activitate agresivă a țesutului tumoral, în timp ce pacienta și-a păstrat complet funcționalitatea mâinii stângi", a declarat profesorul Ashkan, citat de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel