Pacienții cu AVC, risc major de a suferi complicații cardiace

Accidentul vascular cerebral
Pacienții cu AVC au un risc mare să sufere în scurt timp și complicații cardiace, chiar dacă nu suferă, aparent, de o afecțiune a inimii. 

Oricine a suferit un atac vascularcerebral are un risc mult mai mare de a suferi și probleme cardiace periculoase apare la oricine în scurt timp după AVC, comparativ cu persoanele fără accident vascular cerebral, chiar dacă nu au boli de inimă evidente, potrivit unui studiu.

Cercetătorii au investigat date despre peste 93.000 de persoane cu vârsta de peste 66 de ani din Ontario, Canada. Grupul a inclus mai mult de 12.000 de femei și 9.500 de bărbați care au avut un AVC ischemic, cel mai frecvent tip.

Niciunul dintre subiecți nu a avut boli de inimă aparente. Însă, după ce a suferit un prim accident vascular cerebral, riscul de a avea un incident cardiac major - cum ar fi un atac de cord, insuficiență cardiacă sau moarte din cauze cardiovasculare - 30 de zile mai târziu a fost de 25 de ori mai mare la femei și de 23 de ori mai mare la bărbați.

La un an după un accident vascular cerebral, bărbații și femeile aveau încă de două ori riscul unui eveniment cardiac major, comparativ cu ceilalți care nu au avut un accident vascular cerebral, a arătat studiul publicat joi în revista American Heart Association, Stroke.

"Știam deja că pacienții cu AVC au complicații cardiovasculare mai frecvente decât alte persoane", a declarat autorul principal Dr. Luciano Sposato, profesor asociat și șef al programului de accident vascular cerebral la Școala de Medicină și Stomatologie Schulich din Western University din Londra, Ontario .

Medicii au bănuit că asocierea este legată de factorii de risc împărțiți între boli de inimă și accident vascular cerebral, cum ar fi hipertensiunea, diabetul sau fumatul.

Dar această conexiune la oameni fără boli de inimă la baza sugerează că sunt implicate alte mecanisme și au nevoie de mai multe cercetări, a spus Sposato.

Deși studiul nu a găsit diferențe în riscul post-accident vascular cerebral între femei și bărbați, studiile anterioare au arătat că bărbații sunt de opt ori mai predispuși decât femeile să aibă boli de inimă ascunse, a spus Sposato. Acesta a sugerat că mecanisme diferite ar putea fi la locul de muncă la bărbați decât la femei, a spus el.

Nivelul riscului, „uluitor” 

Dr. Cheryl Bushnell, profesor de neurologie la Wake Forest School of Medicine și vicepreședinte în cercetare la Wake Forest Baptist Health din North Carolina, a numit nivelul de risc descoperit de studiul „uluitor”.

Aceasta înseamnă că cei care tratează pacienții cu accident vascular cerebral trebuie să accentueze îngrijirea ulterioară chiar mai mult decât o fac acum, a spus Bushnell, care nu a fost implicat în noua cercetare.

Ea a spus că natura studiului a limitat ceea ce ar putea fi extrapolat în legăturile dintre accidentele vasculare cerebrale și riscurile cardiace, iar cercetările ulterioare ar fi de ajutor.

Speculând despre acele legături posibile, Sposato a spus că inima și creierul împărtășesc conexiuni neurologice profunde. Cercetările anterioare arată că leziunile cerebrale cauzate de accidente vasculare cerebrale și alte cauze pot duce la afectarea inimii.

Relație clară între cele două afecțiuni 

Sposato, de fapt, a contribuit la un studiu pe șoareci de laborator din 2019, care arată un accident vascular cerebral într-o parte a creierului cunoscută sub numele de cortexul insular dus la inflamație și alte fibroze în inimă.

„Deci, acum știm sigur că există o relație clară între accidentul vascular cerebral și boala cardiacă nouă, dar nu știm cum se întâmplă”, a spus el. Dacă oamenii de știință ar putea debloca modalitățile în care un accident vascular cerebral declanșează probleme cardiace, în cele din urmă ar putea duce la noi idei despre cum să le prevină.

Între timp, a spus el, furnizorii de servicii medicale ar trebui să fie conștienți de riscuri și să vegheze „foarte activ” la simptomele coronariene sau la boli de inimă ascunse la persoanele care au suferit recent accidente vasculare cerebrale, „deoarece acest lucru ar putea fi un alt mod de prevenire a evenimentelor cardiovasculare”.

 

Studiul, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel