Pacienții cronici, expuși. Radu Gănescu: Pentru toată lumea ar fi nevoie de consultații telefonice

Radu Gănescu, președinte COPAC
EXCLUSIV
Radu Gănescu, președintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), a declarat, la dezbaterea medicală de la DC Medical și DC News, că toți pacienții cu boli cronice au un risc crescut în fața infecției cu COVID-19 și că pentru toată lumea ar fi nevoie de consultații telefonice în perioada pandemiei.  

"Trebuie să facem o deosebire, între bolnavii cronici care depind de tratamente care se află în circuit închis, pe spital, și pacienții care pot lua tratamente în circuit deschis, pe farmacie. Pentru că cei care sunt pe circuit deschis, pacienții care au anumite boli cronice, dar medicamentele sunt eliberate de farmacie, medicii de familie pot elibera rețeta fără a fi nevoie de medicul specialist, fără a fi nevoie de trimitere", a spus Radu Gănescu.

Radu Gănescu subliniază faptul că unii pacienți cronici au nevoie să meargă lunar la medic pentru monitorizare și rețetă, ceea ce îi expune pericolului de infecție cu noul coronavirus.

"Însă și aici este o mică neînțelegere din foarte multe puncte de vedere. De multe ori, pacienții cronici trebuie să se ducă lunar la monitorizare, eventual pentru rețetă.
Acum, noi suntem foarte expuși pentru a avea aceste deplasări lunare la medic sau la farmacie, ceea ce ne pune în situația în care am dori, și a fost cumva prescris în ultimul HG pus pe transparența la Casa Națională, ca această consultație să fie telefonică. Adică, să nu fiu nevoit eu, ca pacient, să ma duc la medicul de familie și nici medicul de familie să se supraaglomereze cu pacienții pe care trebuie să-i consulte și să le elibereze rețete și să-i aibe în monitorizare, și să se poată face acest lucru, prin telefon.

Din păcate nu a fost prescris acest lucru, decât pentru pacienți cu boli respiratorii. Noi credem că toți pacienții cu boli cronice au un risc crescut și cred că pentru toată lumea ar fi nevoie ca această consultație să fie telefonică", a explicat președintele COPAC

 

 

Urmăriți întreaga dezbatere aici.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel