Medicamentul "minune" de slăbit, celebru pe TikTok, efecte devastatoare și în România. Ce este "fața Ozempic": Cei tineri se comportă ca o persoană vâstnică. Greață, dureri de pancreatită acută

Ozempic - Foto: Freepick @stefamerpik
Medicamentul pentru diabet care promite pierderi în greutate face o mulțime de victime, iar efectele sunt devastatoare. Iată ce spun româncele care au picat în capcana TikTok. Ce este efectul advers "fața Ozempic".

În timp ce Ozempic este un medicament pentru adulții cu diabet de tip 2, prescris pentru a ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge, există multe alte persoane care folosesc acest medicament pentru capacitatea sa de a promova pierderea în greutate.

Recent, acest medicamente a câștigat atenție în mediul online, după ce un videoclip de pe TikTok s-a viralizat, fiind vizualizat de 450 de persoane.

Pe lângă efectele adverse pe care le are, acest medicament a devenit o raritate în farmacii, provocând o adevărată criză pentru pacienții cu diabet care depinde de aceste injecții.

Medicamentul e tot mai căutat pentru ajutorul oferit în timpul curelor de slăbire, pentru că, administrat într-o doză mai mare, ar duce la pierderea în greutate.

Cum sunt puși pacienții cu gripă și COVID în saloane. Simon Florescu: Dacă pe hârtie vedeți locuri libere, nu înseamnă că sunt libere

Mai este Covid o urgență medicală? Suntem pregătiți pentru ce urmează? Microbiolog: Va fi îngrozitor și catastrofal pe termen lung. Singura întrebare este ce va fi și cât de grav

Ce se întâmplă în corp când spui rugăciunea Tatăl Nostru - eplicația pentru fiecare frază. Versul care-ți ajută inima. Ciurea: Intră în funcție ca o locomotivă

Această modă periculoasă face furori și în românia, în medicii atrag atenţia că o dată cu dispariţia kilogramelor în plus, apar alte probleme precum:

- îmbătrânire prematură

- dureri de stomac

- dureri de cap

- psihoză.

Mai mult, şi la noi, la fel ca-n alte ţări, tratamentul pentru cure de slăbire i-au lăsat fără medicamente pe bolnavii de diabet. 

O româncă de 30 de ani susține că, după o viaţă în care dietele stricte i-au dictat fiecare zi, a găsit ceea ce credea a fi "tratamentul minune". Mai mult, spune că deși a pierdut rapid kilograme, acum luptă cu efectele adverse.  

"Le-am luat timp de trei luni, am slăbit în jur de 15 kilograme. A început cu senzaţii de greaţă permanentă, cu slăbiciune. A trebuit să conştientizez că pastilele mi-au făcut asta. După ce am întrerupt, au început să dispară şi simptomele", povesteşte Ana Maria.

Şi Gabrielei, medicamentul i-a făcut mai mult rău decât bine: "De 3 luni iau și nu am simţit nimic, ba chiar am pus 3 kg. Am încredere ca voi slăbi de cum încep cu doza de 1 mg. Trebuie să înțelegem că nu face o minune", potrivit Observator News.

"Efectele adverse sunt de cele mai multe ori cele digestive. De reglă apar după prima doză. Cele mai frecvente sunt greaţa, însoţită de vărsături, sau cu dureri care ar putea să mimeze o pancreatită acută", a explicat diabetologul Cosmin Pena.

În plus, faţa îmbătrâneşte prematur, iar mulţi pacienţi au nevoie de intervenţii chirugicale. 

"Când vorbim de pierderea masivă a mai multor kilograme într-un termen scurt, grăsimea din tot corpul, dar mai ales de la nivelul feţei se pierde. Cei tineri se comportă cumva ca o persoană vâstnică", spune Alin Bortolini, chirurg estetician.

"Pot fi şi situaţii în care trebuie să faci o intervenţie chirurgicală mai invazivă, gen ridicare de spâncene, chiar lifting facial, lipofiling, adică injectare de grăsime proprie", adaugă Cristian Niţescu, chirurg estetician, pentru sursa citată anterior.

Ce este "fața Ozempic", efectul secundar des întâlnit

VEZI ȘI: Ce muzică te ajută să adormi cel mai ușor. Și nu, nu e muzica clasică: Creierului îi place foarte mult, dă o stare relaxantă

Unul dintre efectele secundare raportate în rândul utilizatorilor este "fața Ozempic".

Termenul, "Ozempic face" se referă la creșterea ridurilor sau a adânciturii feței atunci când oamenii pierd în greutate, atunci când iau medicamentul Ozempic. O pierdere de volum în față poate face ca trăsăturile faciale să pară mai pronunțate și poate crea un aspect de gafă.

"Ozempic acționează prin creșterea hormonului glucagon-like peptide-1, care ne încetinește digestia și ne face să ne simțim sătui. Acest lucru va duce la consumul de porții mai mici și la limitarea poftelor", a declarat pentru Healthline Dr. Alicia Shelly, medic de medicină internă/medic de medicină a obezității la Wellstar Douglasville Medical Center din Douglasville, Georgia, potrivit Healthline.

Medicamentul se administrează săptămânal prin injectare în coapsă, stomac sau braț.

Care e cauza principală a "feței Ozempic"?

VEZI ȘI: Cel mai stupefiant detaliu despre vaccinare. Simin Florescu: Este foarte dureros!

Cauza principală este pierderea extremă în greutate.

"Pierderea țesutului adipos de la nivelul feței este foarte frecventă în cazul oricărei pierderi în greutate, mai ales atunci când este semnificativă (15% sau > 20% din greutatea corporală). Astfel, persoanele care pierd în greutate pot arăta mai ridate și mai îmbătrânite", a declarat Dr. Silvana Obici, șef al Diviziei de Endocrinologie și Metabolism de la Stony Brook Medicine.

O modalitate de a combate această pierdere de plinătate este reprezentată de fillerul facial, potrivit Asociației Academiei Americane de Dermatologie. Există o varietate de tipuri diferite de materiale de umplutură, cu unele care durează câteva luni și altele care sunt permanente. Dacă vă dați seama că fața dvs. este lăsată sau pare mai slabă după ce ați slăbit, fillerii pot fi o opțiune pentru a contracara acest lucru.

Simptomele gastrointestinale, inclusiv greața, diareea, vărsăturile, durerile abdominale și constipația sunt cele mai frecvente efecte secundare ale terapiilor pe bază de GLP-1.

Mai rar, oamenii pot prezenta erupții cutanate sau mâncărimi la locul injectării, a explicat Dr. Chris Damman, MD, gastroenterolog și director medical al Supergut, profesor asociat clinic de gastroenterologie și medicină la Universitatea din Washington.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel