Oxitocina, eficientă în boala Alzheimer. 60-70% dintre cei cu demență suferă de Alzheimer

oxitocina eficienta in boala alzheimer. FOTO: Freepik @val-suprunovich
Oxitocina, ”hormonul iubirii”, ar putea inversa deteriorarea cognitivă în cazul pacienților cu boala Alzheimer.

Boala Alzheimer este o tulburare neurodegenerativă, un tip de demență, care afectează gândirea, comportamentul și memoria. 

Datele Organizației Mondiale a Sănătății indică faptul că din cele 55 de milioane de persoane din întreaga lume care trăiesc cu demență, 60-70% au boala Alzheimer.

Încercările de a dezvolta un tratament eficient pentru această tulburare neurodegenerativă au avut un succes redus, fiind vizate, cel puțin până acum, ameliorarea simptomelor bolii Alzheimer. Astfel, cercetătorii căută încă să înțeleagă pe deplin mecanismul, ca mai apoi să descopere un tratament eficient.

Vezi și: Alzheimer, considerată boală autoimună. Care este explicația

Oxitocina, efecte asupra bolii Alzheimer

Un studiu nou, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Tokyo, a constatat că un derivat de oxitocină care penetrează celulele și care este administrat în pasajele nazale ale șoarecilor cu probleme de memorie a inversat deteriorarea cognitivă a rozătoarelor, notează Medical News Today.

Deși studiul a folosit șoareci și nu participanți umani, constatările sugerează că oxitocina ar putea reduce potențial deficiențele cognitive asociate cu boala Alzheimer.

Oxitocina este un hormon responsabil de comportamentele de legătură și de atașamentul romantic. Prin urmare, este adesea denumit ”hormonul iubirii”. Oxitocina joacă, de asemenea, un rol esențial în naștere și în alăptare. 

Într-un studiu anterior al cercetătorilor de la Universitatea de Științe din Tokyo, oamenii de știință au descoperit că oxitocina ar putea inversa efectele peptidelor amiloid-beta în hipocampul șoarecilor.

Pornind de la aceste descoperiri, echipa de cercetători a încercat să examineze efectele oxitocinei la șoarecii cu deficiențe de memorie induse de peptidelor amiloid-beta.

În mod specific, oamenii de știință au dorit să determine dacă oxitocina ar putea influența memoria spațială.

Vezi și: Recorduri istorice în medicina mondială. Gabriel Dina: Am avut vaccin în 326 de zile, suntem din nou împreună. Am câștigat 3-4 ani de speranță de viață

Alzheimer, factori de risc

Așa cum am menționat anterior, cercetătorii și-au îndreptat atenția către detectarea precoce a acestei tulburări neurodegenerative.

Astfel, cheia acestei strategii este identificarea factorilor de risc, modificabili, și pe care medicii îi pot viza cu medicamente sau alte intervenții.

Cercetătorii de la Paris Brain Institute din Franța au descoperit acum asocieri statistice între 10 condiții de sănătate și un diagnostic de boală Alzheimer până la 10 ani mai târziu.

Depresia majoră a fost cea mai timpurie afecțiune asociată cu un diagnostic ulterior de Alzheimer, apărând cu cel puțin 9 ani înainte.

Alte afecțiuni pe care studiul le-a asociat cu un diagnostic ulterior de Alzheimer au fost:

- anxietatea

- constipația

- pierderea anormală în greutate

- spondiloză cervicală, o formă de artrită

- reacție la stresul sever

- pierderea auzului

- tulburări de somn. 

De asemenea, au arătat că căderile și oboseala au legătură cu riscul de Alzheimer.

Următorul pas va fi acela de a determina dacă aceste afecțiuni contribuie la provocarea bolii sau dacă sunt semne timpurii ale unor schimbări care au loc deja în creier.

Alzheimer, diagnosticat cu 17 ani înainte. Cercetător: Boala poate fi oprită într-un stadiu fără simptome

Un grup de cercetători germani au dezvoltat un senzor care identifică biomarkerii proteici cu defecte de pliere din sânge, iar acest lucru oferă o șansă în plus de a detecta boala Alzheimer înainte de apariția oricăror simptome.

De altfel, cercetătorii au în intenție să aducă acest senzor pe piață, în contextul în care, la nivel mondial, estimările OMS sunt că 55 de milioane de oameni trăiesc cu demență, iar această cifră ar putea crește până la 139 de milioane în 2050.

Boala Alzheimer are o perioadă fără simptome de 15 până la 20 de ani înainte de apariția primelor simptome clinice. Astfel, cu ajutorul senzorului dezvoltat la Bochum, cercetătorii sunt capabili să identifice aceste semne în sânge cu până la 17 ani înainte, notează Science Daily.

Senzorul detectează plierea cu defecte a biomarkerului proteic amiloid-beta. Pe măsură ce boala avansează, această pliere defectuoasă provoacă depozite caracteristice în creier, așa-numitele plăci.

”Scopul nostru este de a determina riscul de a dezvolta demența Alzheimer într-un stadiu ulterior, cu ajutorul unui simplu test de sânge, chiar înainte ca plăcile toxice să se formeze în creier, pentru a ne asigura că o terapie poate fi inițiată la timp”, spune profesorul Klaus Gerwert, director fondator al Centrului de diagnosticare a proteinelor (PRODI) de la Ruhr-Universität Bochum.

Echipa sa a cooperat pentru acest studiu cu un grup de la Centrul German de Cercetare a Cancerului din Heidelberg (DKFZ), condus de profesorul Hermann Brenner. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Primul semn care prevestește un AVC. Mulți îl ignoră. Pandrea: Dacă nu cedează la nimic, e bine să te alarmezi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel