Ouăle lichide, aditivi și nutrienți lipsă. Conțin agenți de îngroșare și uleiuri care pot afecta sănătatea

ouale lichide - FOTO: Freepik@nuraghies
Când ouăle proaspete lipsesc din frigider, ouăle lichide par o soluție rapidă și convenabilă. Dar ce ascund ele cu adevărat? Răspunsul specialiștilor te va surprinde.

Vezi și: Cafeaua, impact asupra funcției tiroidiene. Dr. Ruxandra Dobrescu: Este important să păstrăm un echilibru în toate, inclusiv când vine vorba de cafea

Ouăle sunt o sursă nutritivă esențială, fiind pline de proteine, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale, cum ar fi fierul și colina. Pentru cei care pun accent pe sănătate și bunăstare, ouăle au devenit o parte cheie a multor diete.

Cu toate acestea, atunci când ouăle proaspete în coajă sunt greu de găsit, ouăle lichide oferă adesea o alternativă convenabilă. Dar sunt la fel de sănătoase? Deși ouăle lichide provin din ouă naturale, în coajă, comoditatea pe care o oferă vine cu câteva dezavantaje. Ascunse în multe cartoane de ouă lichide se află ingrediente suplimentare care nu se aliniază întotdeauna cu obiectivele dietetice ale tuturor.

Aditivi pentru o durată de valabilitate extinsă

Spre deosebire de ouăle obișnuite, care sunt protejate de coaja lor, ouăle lichide sunt mai susceptibile la alterare atunci când sunt expuse aerului. Pentru a preveni degradarea rapidă, producătorii adaugă adesea conservanți.

Jamie Koll, expert în ingrediente non-toxice și stil de viață sănătos, explică faptul că acidul citric este unul dintre principalii conservanți găsiți în ouăle lichide. Acest ingredient extinde durata de valabilitate a produsului și îmbunătățește gustul.

Acidul citric este utilizat pe scară largă în industria alimentară și este considerat în general sigur. Cu toate acestea, Koll subliniază că unii acizi citrici sunt produși folosind mold negru, un potențial alergen pentru cei sensibili la mucegai.

Deși acest lucru nu este necesar dăunător pentru majoritatea consumatorilor, persoanele cu sensibilitate la mucegai ar putea dori să evite ouăle lichide care conțin acest conservant, potrivit Health Digest.

Vezi și: Glifosatul, pericolul ascuns din farfurie. Erbicidul care duce la cancer și alte boli. Dr. Răzvan Vintilescu: Se comportă ca un intrus invizibil. Provoacă daune pe termen lung

Ouăle - FOTO: Freepik@Hashmi3

Uleiuri și agenți de îngroșare pentru o textură mai uniformă

Pe lângă conservanți, ouăle lichide pot conține uleiuri și agenți de îngroșar pentru a îmbunătăți textura și consistența. Koll identifică faptul că unele mărci folosesc ulei de porumb, care poate provoca inflamație în anumite persoane.

Conform Fundației Arthritis, uleiul de porumb este bogat în acizi grași omega-6, care, deși nu sunt în mod inerent dăunători, pot exacerba inflamația atunci când sunt consumați în exces.

Pentru persoanele cu artrită sau alte afecțiuni inflamatorii, reducerea consumului de alimente bogate în omega-6, cum ar fi uleiul de porumb, poate fi benefică.

În plus față de uleiuri, ouăle lichide pot conține stabilizatori precum guma xantan și guma guar. Acești aditivi ajută la menținerea produsului omogen, asigurând o textură uniformă.

Deși sunt considerați în general siguri, unii consumatori pot experimenta disconfort digestiv ușor din cauza gumei xantan, iar guma guar poate provoca reacții alergice în cazuri rare.

Vezi și: Evoluția bolii Alzheimer în două faze distincte: inflamație și degenerare neuronală

Ingredientele lipsă din ouăle lichide

Ironia este că unele produse de ouă lichide ar putea să nu fie la fel de bogate în nutrienți ca ouăle obișnuite, deoarece lipsește gălbenușul. Multe produse de ouă lichide, în special ouăle lichide din albuș, nu au densitatea nutrițională a ouălor întregi, deoarece nu conțin gălbenușul.

Koll subliniază că, deși albușurile de ou lichide sunt o sursă bună de proteine, ele nu conțin nutrienții esențiali, cum ar fi vitamina D, vitamina A și colina, care sunt concentrate în gălbenuș.

Cu toate acestea, unele albușuri de ou lichide sunt fortificate cu vitamine și minerale pentru a compensa pierderile nutriționale. Dacă preferi albușurile de ou lichide, verificarea opțiunilor fortificate pe etichetă poate asigura că obții încă unele dintre nutrienții esențiali găsiți în ouăle întregi.

Vezi și: Proteina USP50, cheia în replicarea ADN-ului și combaterea cancerului. Detectează leziunile ADN-ului și menține stabilitatea genomică

Importanța verificării etichetelor

Ouăle lichide pot fi o alternativă convenabilă și sănătoasă la ouăle obișnuite, dar este esențial să acorzi atenție listei ingredientelor.

"Verificarea etichetei ingredientelor este esențială", sfătuiește Koll.

Fie că ești în căutarea evitării anumitor aditivi sau pur și simplu vrei să te asiguri că obții valoarea nutrițională corectă, înțelegerea a ceea ce se află în cartonul tău de ouă lichide poate ajuta la luarea unor decizii alimentare mai bine informate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel