Oțetul de mere: 6 beneficii pentru sănătate dovedite științific

Oțetul de mere, beneficii. Foto: Pixabay
Pe internet circula tot felul de mituri legate de oțetul de mere, dar doar câteva dintre beneficiile pentru sănătate care îi sunt atribuite sunt măcar într-o mică măsură reale. Iată care sunt beneficiile care pot fi dovedite: 

Oțetul este produs natural atunci când bacteriile se hrănesc cu zaharuri și alcool în sucuri de fructe, vin, miere și lichide similare. Rezultatul este o soluție de acid acetic care poate avea și alți nutrienți. Oțetul de cidru de mere se face, evident, din sucul obținut din mere. Dacă ar fi să dăm crezare informațiilor care circulă pe internet, oțetul de mere e leacul-minune pentru aproape orice, de la slăbire, tratarea diabetului, până la mătreață și păduchi. Dar funcționează cu adevărat? 

1) Dietă

Într-un studiu mic din 2014 (link direct studiu), realizat pe 175 de persoane, supraponderalii care au băut 30 sau 60 de ml de oțet de cidru de mere (diluat cu alte lichide) au pierdut în greutate într-un ritm ușor mai rapid. Și au pierdut grăsimea de pe burtă. Dar nu există dovezi medicale că mai mult oțet vă va ajuta să scăpați kilogramele în plus sau că o să slăbiți repede. Un alt studiu (link direct studiu), din 2018, arată că oțetul de mere poate fi folosit într-o dietă strictă cu puține calorii, pentru slăbire, dar sub supraveghere medicală. 

2) Scade glicemia

Oțetul poate ajuta pe cineva cu diabet să controleze cantitatea de glucoză din sânge după masă, precum și hemoglobina glicată (HbA1c), o măsură a glicemiei „medii" din ultimele câteva luni, arată un alt studiu din 2008 (link direct studiu), efectuat pe șoareci! Dar nu va vindeca diabetul și nu va lua locul medicamentelor prescrise. Câteva lingurițe în apă sau alimente pot fi de ajutor, atâta timp cât nu aveți boli de rinichi. Glicemia mare poate duce, în timp,la boli de inimă, boli de rinichi, accident vascular cerebral și orbire.

3) Controlul insulinei

Oțetul de mere poate ajuta și la menținerea nivelului de insulină mai scăzut după ce mâncați, arată un studiu din 2004 (link direct studiu) și un alt studiu din 2015 (link direct studiu). Celulele au nevoie de acest hormon pentru a extrage glucoza din sânge și a o folosi pentru a produce energie. Dar prea multă insulină eliberată prea des poate face corpul să fie mai puțin sensibil la aceasta - o afecțiune numită rezistență la insulină care poate duce la diabetul de tip 2 sau îl agravează.

4) Nivelul de colesterol și bolile cardiovasculare

Adăugarea de oțet de mere în dietă vă poate ajuta sănătatea cardiovasculară. Câteva studii (link direct studiu 1, link direct studiu 2), majoritatea realizate pe șoareci, arată că acidul acetic din oțetul de mere poate ajuta pe cei cu un nivel ridicat de grăsimi din sânge, colesterol ridicat și tensiune arterială ridicată (hipertensiune), susținând ficatul, care este responsabil pentru crearea colesterolului.

5) Circulația și varicele

Varicele pot fi dureroase și chinuitoare. Tratamente simple, naturale pentru varice, pot ajuta la reducerea simptomelor lor. Un studiu din 2016 (link direct studiu) asupra utilizării topice a oțetului de mere a arătat că a redus simptomele varicelor, cum ar fi durerea, crampele, mâncărimea și caracteristicile vizuale ale venelor în comparație cu controlul.

6) Luptă cu germenii

Oțetul de mere - orice oțet, de fapt - va ucide niște germeni, arată un studiu din 2018 (link direct studiu), din cauza acidului acetic pe care-l conține. Funcționează cel mai bine în alimentație - pentru că curăța bacteriile care rămân pe frunzele de salată, de exemplu. Dar nu e indicat să dezinfectezi o tăietură sau o rană cu oțet. Și pentru că este un acid, există riscul că ar putea arde chimic pielea delicată. Pe de altă parte, un alt studiu din 2015 (link direct studiu), arată că o combinație de suc de lămâie și oțet a redus numărul de bacterii de pe suprafețele din casă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel