OMS: OMICRON se transmite mai repede decât s-a crezut. Numărul de cazuri de COVID se dublează în cel mult 3 zile. „Luați toate măsurile!”

Coronavirus. Foto: Pixabay
Varianta Omicron a coronavirusului care produce COVID-19 a fost raportată deja în 89 de țări, iar numărul cazurilor se dublează în 1,5-3 zile în zonele cu transmitere comunitară, a anunțat sâmbătă Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Variata mutantă de coronavirus Omicron se răspândește rapid în țările cu niveluri ridicate de imunitate a populației, dar pe moment nu este clar dacă acest lucru este cauzat de capacitatea virusului de a se sustrage imunității organismului, de inerenta sa transmisibilitate crescută sau de o combinație a celor două, au anunțat experții OMS.

„Țările pot – și trebuie – să prevină răspândirea Omicron cu măsurile de sănătate și sociale dovedite. Accentul nostru trebuie să fie în continuare să îi protejăm pe cei mai puțin protejați și pe cei expuși unui risc ridicat”, a spus dr. Poonam Khetrapal Singh, director regional, Regiunea OMS pentru Asia de Sud-Est.

Din câte știm până în acest moment, Omicron pare să se răspândească mai repede decât varianta Delta, care a fost atribuită creșterii numărului de cazuri de infectare în întreaga lume în ultimele câteva luni, a explicat directorul regional.

Datele emergente din Africa de Sud sugerează un risc crescut de reinfecție cu Omicron, a spus ea, adăugând că există încă date limitate despre severitatea clinică asociată cu Omicron. Sunt necesare informații suplimentare pentru a înțelege pe deplin tabloul clinic al celor infectați cu Omicron. „Așteptăm mai multe informații în săptămânile următoare”, notează OMS, într-un comunicat de presă (link direct comunicat).

„Trebuie să continuăm să facem totul. Protejați-vă și protejați-vă unii pe alții! Vaccinați-vă, purtați o mască, păstrați distanța, deschideți geamurile, curățați-vă mâinile și tușiți și strănutați în siguranță! Continuați să luați toate măsurile de precauție chiar și după administrarea dozelor de vaccin”, a spus directorul regional.

În ceea ce privește impactul noii variante asupra vaccinurilor, Dr. Khetrapal Singh a spus că datele preliminare sugerează că vaccinurile ar putea avea probabil o eficiență redusă împotriva infecțiilor cu varianta Omicron. Cu toate acestea, sunt în curs de desfășurare studii pentru a înțelege mai bine măsura în care Omicron poate evita imunitatea derivată din vaccin și/sau infecții și măsura în care vaccinurile actuale continuă să protejeze împotriva bolilor severe și a morții asociate cu Omicron.

Organizația Mondială a Sănătății a desemnat Omicron drept o „variantă îngrijorătoare” pe 26 noiembrie 2021, la scurt timp după ce a fost detectată pentru prima dată în Africa de Sud, iar multe aspecte legate de aceasta sunt încă necunoscute, inclusiv gravitatea bolii pe care o provoacă.

„Există încă date limitate privind gravitatea clinică a Omicron”, a precizat OMS. "Sunt necesare mai multe date pentru a înțelege profilul de severitate și modul în care gravitatea este influențată de vaccinare și de imunitatea preexistentă".

OMS a avertizat totodată că, având în vedere creșterea atât de rapidă a numărului de cazuri, în unele locuri spitalele ar putea fi copleșite.

„Numărul cazurilor spitalizate în Marea Britanie și Africa de Sud continuă să crească și, având în vedere creșterea rapidă a numărului de cazuri, este posibil ca multe sisteme de sănătate să fie rapid copleșite”, mai arată OMS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel