Generația Z și tinerii Millennials...
OMS Europa atrage atenția că pandemia de COVID-19 nu s-a terminat, ci riscă să escaladeze: pe măsură ce tulpinile mutante de coronavirus continuă să se răspândească și presiunea asupra spitalelor crește, sărbătorile religioase duc la o mobilitate crescută. Accelerarea campaniilor de vaccinare este crucială, deoarece noile cazuri în regiunea europeană a OMS cresc în fiecare grupă de vârstă, în afară de una!
Săptămâna trecută s-a înregistrat o creștere a transmiterii COVID-19 în majoritatea țărilor din regiunea europeană a OMS, cu 1,6 milioane de cazuri noi și aproape 24.000 de decese. Regiunea rămâne a doua cea mai afectată de SARS-CoV-2 din toate regiunile lumii, numărul total de decese apropiindu-se rapid de 1 milion și numărul total de cazuri de infectare este pe cale să depășească 45 de milioane.
„Cu doar 5 săptămâni în urmă, numărul săptămânal de cazuri noi în Europa scăzuse la sub 1 milion, dar acum situația regiunii este mai îngrijorătoare decât am văzut în ultimele câteva luni. Există riscuri asociate cu creșterea mobilității și a adunărilor de sărbătorile religioase. Multe țări introduc noi măsuri care sunt necesare și toată lumea ar trebui să le urmeze cât poate”, a declarat dr. Dorit Nitzan, director regional de urgență pentru Biroul regional al OMS pentru Europa.
În întreaga regiune, 50 de țări sau teritorii au raportat tulpina mutantă îngrijorare B.1.1.7, detectată inițial de Marea Britanie, care este acum varianta predominantă în regiune. Deoarece această variantă este mai transmisibilă și poate crește riscul de spitalizare, are un impact mai mare asupra sănătății publice și sunt necesare acțiuni suplimentare pentru a o controla, notează experții OMS.
La nivel regional european, noile cazuri cresc în fiecare grupă de vârstă, cu excepția persoanelor cu vârsta de 80 de ani și peste. Numai în această populație, cea mai vulnerabilă, „am observat o scădere constantă a cazurilor și o proporție în scădere a deceselor prin COVID-19 de la începutul anului 2021, reflectând semnele timpurii ale impactului vaccinării”, arată experții OMS, într-un comunicat.
Noile date din Public Health England sugerează că vaccinurile COVID-19 au salvat cel puțin peste 6.000 de vieți în rândul persoanelor cu vârsta de peste 70 de ani de la începerea vaccinării, în decembrie 2020. În mod similar, datele din Israel arată că vaccinul Pfizer-BioNTech este de aproximativ 90% eficace în prevenirea infecțiilor, bolilor severe și spitalizării după a doua doză.
„Vaccinurile prezintă cea mai bună cale de a ieși din această pandemie. Nu numai că funcționează, dar sunt și foarte eficiente în prevenirea infecției. Cu toate acestea, administrarea acestor vaccinuri este inacceptabil de lentă. Și atâta timp cât acoperirea rămâne redusă, trebuie să aplicăm aceleași măsuri de sănătate publică și sociale ca și în trecut, pentru a compensa întârzierile. Permiteți-mi să fiu clar: trebuie să grăbim procesul de vaccinare prin accelerarea producției, reducerea barierelor în calea administrării vaccinurilor și utilizarea fiecărui flacon pe care îl avem acum în stoc”, a punctat dr. Hans Henri P. Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa.
Până în prezent, doar 10% din populația totală a Europei a primit 1 doză de vaccin, iar 4% este vaccinată complet. Aici, însă, oficialii OMS Europa mai remarcă o problemă.
„Riscul ca vaccinarea continuă să ofere un fals sentiment de securitate atât autorităților, cât și publicului, este considerabil - și acest lucru prezintă un pericol”, a explicat dr. Kluge.
Fiecare țară cu venituri mari din regiune vaccinează împotriva COVID-19, în timp ce doar 80% din țările cu venituri medii superioare și 60% dintre țările cu venituri mici și medii o fac. Până în prezent, 10 economii cu venituri medii din regiune au primit doze prin intermediul facilității COVAX.
„În ultimele săptămâni, am văzut atât o remarcabilă solidaritate transfrontalieră în regiune, cât și țări care acumulează vaccinuri. Vaccinarea lucrătorilor din domeniul sănătății și a persoanelor în vârstă din fiecare țară este responsabilitatea morală a tuturor. Este vital să oferim beneficiul acestui bun public global lucrătorilor din domeniul sănătății și al asistenței sociale. Recunoscând intenția guvernelor de a-și proteja propriile populații, înainte ca vaccinurile să fie extinse la alte grupe de vârstă, îndemn ferm guvernele să împartă dozele excesive de vaccinuri aprobate de OMS cu COVAX sau cu țările care au nevoie, odată cu lucrătorii din domeniul sănătății și cei mai vulnerabili au fost vaccinați. A nu face acest lucru este auto-înfrângere”, a spus directorul regional.
Întrucât cel mai mare număr de cazuri noi de COVID-19 apar în grupurile de populație care nu sunt încă vaccinate, OMS continuă să solicite acțiuni timpurii pentru implementarea măsurilor sociale și de sănătate publică pe baza datelor epidemiologice și a sistemului de sănătate, în timp ce acoperirea vaccinării continuă să crească.
Un total de 27 de țări din regiune sunt închise la nivel național parțial sau complet, cu 21 având restricții de noapte. În ultimele 2 săptămâni, 23 de țări au intensificat restricțiile, în timp ce 13 au ușurat măsurile, iar alte 9 le-au urmat exemplul.
Experții OMS Europa notea că deși așa-numitele lockdown „ar trebui evitate prin intervenții de sănătate publică în timp util și direcționate”, acestea ar trebui utilizate atunci când răspândirea bolii depășește capacitatea serviciilor de sănătate de a îngriji în mod adecvat pacienții și este vitală accelerarea pregătirii sistemelor de sănătate publică locale și naționale.
„Probabilitatea apariției unor noi variante de virus problematice crește odată cu viteza la care virusul se reproduce și se răspândește, astfel încât limitarea transmisiei prin acțiuni de bază de control al bolii este crucială. Și astăzi, spre deosebire de acum un an, avem sisteme mai bune de testare și urmărire, schimb mai rapid de informații și știm mult mai multe despre cum să avem grijă de bolnavii grav ”, a spus dr. Nitzan.
Testarea extinsă, izolarea, urmărirea contactelor, carantina și secvențierea genetică sunt instrumentele de bază pentru sănătatea publică care trebuie utilizate și întărite continuu, recomandă OMSEurope.
Vaccinarea împreună cu continuarea măsurilor sociale și de sănătate publică vor pune în cele din urmă sfârșitul pandemiei, notează experții citați. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este necesară o extindere atât a producției de vaccinuri, cât și a vaccinării, precum și respectarea continuă a măsurilor sociale și de sănătate publică.
„Cel mai mare factor determinant al numărului de oameni care se infectează și al numărului de oameni care mor în săptămânile următoare este ceea ce faceți sau nu faceți ca individ. Am văzut-o de nenumărate ori: răspândirea virusului poate fi oprită. Prin urmare, mesajul meu către guvernele din regiune este că acum nu este momentul să relaxăm măsurile. Nu ne permitem să nu luăm în seamă pericolul. Cu toții am făcut sacrificii, dar nu putem lăsa epuizarea să câștige. Trebuie să continuăm să controlăm virusul ”, a conchis dr. Kluge.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Alimentația în sezonul rece poate fi...