OMS, Coronavirus: Varianta Omicron se răspândește mai repede și vaccinurile COVID sunt probabil mai puțin eficiente

Coronavirus. Foto: Pixabay
Varianta Omicron a noului coronavirus pare să se răspândească mai repede decât varianta Delta, provocând simptome COVID-19 mai puțin severe și făcând vaccinurile mai puțin eficiente, a anunțat, duminică, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care subliniază totuși că datele științifice sunt în continuare extrem de fragmentate.

Varianta Omicron este de acum prezentă în 63 de țări, a explicat OMS într-o ședință tehnică, ale cărei concluzii confirmă declarațiile făcute de reprezentanții organizației în ultimele zile.

Potrivit OMS, varianta Omicron pare să se răspândească mai repede decât varianta Delta, care continuă să provoace majoritatea cazurilor de infectare pe plan mondial. Acea răspândire mai rapidă a variantei Omicron a fost constatată nu doar în Africa de Sud, unde Delta este mai puțin prevalentă, ci și în Marea Britanie, unde această variantă este dominantă.

Experții de la OMS nu știu pentru moment - din cauza lipsei de date suficiente - dacă rata mare de răspândire în populații cu imunitate ridicată provine din faptul că Omicron "evită imunitatea, profită de o transmisibilitate mai mare inerentă sau este vorba despre o combinație între cei doi factori".

OMS prevede că este „probabil ca Omicron să depășească Delta în zonele în care există transmitere comunitară”.

Datele științifice nu sunt încă suficiente pentru a stabili gradul de gravitate al bolii provocate de Omicron, deși, pentru moment, simptomele par să fie "ușoare și moderate" atât în Africa australă, unde această variantă a fost detectată pentru prima dată, cât și în Europa.

În ceea ce privește vaccinurile anti-COVID-19, puținele date disponibile, precum și profilul genetic al variantei Omicron, îi fac pe oamenii de știință să bănuiască "o scădere a eficienței" în privința protecției oferite împotriva "infectării și transmiterii" virusului, notează AFP și Agerpres.

Companiile Pfizer și BioNTech - care au dezvoltat vaccinul Comirnaty, unul dintre cele mai eficiente seruri anti-COVID-19 până în prezent - au dat asigurări la sfârșitul săptămânii trecute că vaccinul lor este „în continuare eficient” după trei doze împotriva variantei Omicron.

Țările cu venituri mari își încurajează deja, în majoritatea lor, populațiile să se programeze pentru a primi doze de supra-rapel („booster”) ale unor vaccinuri anti-COVID-19. Acest lucru se întâmplă în special în Europa, confruntată cu un nou val de infectări, provocate de varianta Delta, în urma renunțării premature la restricțiile sanitare, dar și a unor rate de vaccinare care sunt în anumite țări insuficiente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel