OMS cere țărilor bogate să amâne a treia doză de vaccin COVID-19, ca să poată vaccina și țările sărace

Campanie vaccinare
OMS cere un moratoriu asupra celei de-a treia doze de vaccin COVID-19 până la sfârşitul lunii septembrie,  astfel încât țările sărace să aibă cu ce își vaccina cât mai mult din populație. Din cele 4 miliarde dintre dozele injectate până la ora actuală în lume, 80% au mers în țări cu venituri ridicate și medii!

Șeful OMS a cerut miercuri un moratoriu asupra administrării celei de-a treia doze (de consolidare) de vaccin COVID-19 pentru a le putea pune la dispoziția țărilor care nu au reușit să imunizeze decât o foarte mică parte a populației lor.

„Trebuie urgent să inversăm (distribuirea) dozelor: de la o majoritate a vaccinurilor care merg în țările bogate la o majoritate care să meargă în țările sărace”, a declarat dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, adăugând că moratoriul ar trebui să dureze „cel puțin până la sfârșitul lunii septembrie”. Declarația a fost făcută în timpul unui briefing de presă al OMS la Geneva, relatează France Presse, Reuters și  Agerpres.

Șeful agenției de sănătate a ONU a denunțat de luni de zile inegalitatea vaccinării, în timp ce numai 1,5 persoane din 100 din țările sărace au primit o doză de vaccin.

El a reacționat la faptul că Germania și Israelul au anunțat deja campanii pentru o a treia doză de vaccin COVID-19 - pentru vaccinurile ce necesită două doze inițiale - așa-numita „booster dose”, doză de consolidare.

În mai, șeful OMS a lansat o provocare: vaccinarea a 10% din populație în toate țările lumii până în septembrie. „Pentru a ajunge acolo avem nevoie de cooperarea tuturor, în special a câtorva țări și companii ce controlează producția globală de vaccinuri”, a subliniat dr. Tedros.

El a chemat în special grupurile farmaceutice să promoveze sistemul Covax, un sistem internațional creat pentru a încerca să lupte împotriva inegalității accesului la vaccinuri și să ajute 92 de țări sărace să își imunizeze populațiile.

Deocamdată, Covax nu își poate îndeplini misiunea din cauza insuficienței dozelor și a reușit să distribuie doar o mică parte din ceea ce a fost planificat inițial.

Din cele 4 miliarde dintre dozele injectate în lume, 80% au mers în țări cu venituri ridicate și medii, în timp ce acestea reprezintă mai puțin de 50% din populația lumii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel