Hidratarea este un obicei esențial...
OMS, pandemie. „Lumea nu este pregătită. (...) De prea mult timp, am permis un ciclu de panică și neglijare când vine vorba de pandemii: facem eforturi atunci când există o amenințare serioasă, apoi uităm repede de ele atunci când amenințarea scade. Este bine ca timpul trecut să acționeze", se arată într-un raport al Organizației Mondiale a Sănătății, citat de CNN.
În acel document, publicat miercuri de un grup de experți internaționali în domeniul sănătății și oficiali, se precizează pandemia gripală din 1918 ca exemplu de catastrofă globală, care a ucis până la 50 de milioane de oameni și, mai susține sursa citată, "dacă s-ar întâmpla o contagiune similară astăzi, ar putea ucide până la 80 de milioane de oameni și ar putea șterge 5% din economia globală".
OMS a urmărit între 2011 și 2018, 1.483 de epidemii la nivel mondial, inclusiv Ebola și sindromul respirator acut sever (SARS).
"În timp ce boala, epidemiile și pandemiile au existat întotdeauna, o densitate mai mare a populației și capacitatea de a călători oriunde în lume în 36 de ore înseamnă că boala se poate răspândi rapid printr-o țară și apoi poate merge peste tot în lume. Schimbările climatice au, de asemenea, un efect. Încălzirea globală înseamnă că bolile purtate de țânțari precum Zika și Dengue s-ar putea răspândi în Europa, Statele Unite și Canada - ceea ce pune un miliard de oameni mai mult în pericol, un studiu găsit la începutul acestui an", se mai arată în materialul CNN.
Cele mai afectate de focarele bolilor sunt țările sărace, cele fără asistență medicală primară de bază sau infrastructură de sănătate. În unele dintre acestea, problema este adesea agravată fie de un conflict armat, fie de neîncrederea în serviciile de sănătate. Un exemplu dat este Republica Democrată Congo (RDC), unde focarul Ebola durează mai bine de un an.
În raport se mai precizează că "toate părțile societății și comunitatea internațională au înregistrat progrese în pregătirea pentru a face față situațiilor de urgență pentru sănătate, dar eforturile actuale rămân nesuferite", deși se subliniază mai multe probleme persistente, inclusiv o „lipsă de voință politică continuă".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Hidratarea este un obicei esențial...
Ingredientul cheie care îți menține sănătatea la vârsta a doua și...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Această vitamină îți protejează...