Oil pulling: metoda de detoxifiere a cavității bucale. Ce uleiuri pot fi folosite și ce beneficii se obțin. Cozma: Se face dimineața, iar rezultatele se văd în 4-6 săptămâni

oil pulling. FOTO: Freepik @bearfotos
Oil pulling este o metodă de curățare a cavității bucale, cu beneficii importante pentru sănătate. Care sunt uleiurile ce pot fi folosite și la ce trebuie să fiți atenți înainte de utilizare.

Oil pulling este o metodă veche de detoxifiere a cavității bucale, care vine din medicina ayurvedică. Aplicarea acestei terapii este extrem de simplă și constă în învârtirea uleiul în jurul gurii, putând fi folosite doar uleiurile presate la rece, precum uleiul de cocos sau de susan.

”Este o tehnică prin care avem capacitatea de a colecta bacteriile rele și de a le elimina. Este un ritual care se face dimineața, la trezire, recomandat timp de 15-20 minute”, a declarat Angelina Cozma, lifestyle coach, la Antena 3 CNN.

Este important ca uleiul folosit pentru această metodă de curățare a cavității bucale să nu fie înghițit, ci scuipat la final, deoarece este încărcat cu toxine.

”Bacteriile unicelulare sunt acoperite cu un strat lipidic care se leagă de substanța lipidică a uleiului.

Astfel, în timp ce plimbăm uleiul pentru oil pulling în gură, bacteriile se desprind de țesuturile moi și în momentul în care am terminat această practică scuipăm uleiul și scuipăm toate bacteriile nocive din cavitatea bucală”, a mai spus Angelina Cozma.

Oil pulling, beneficii pentru sănătate

Pe lângă beneficiile cavității bucale, oil pulling este recomandat de specialiști și în cazul persoanelor care se confruntă cu afecțiuni ale sinusurilor sau ale sistemului gastro-intestinal, dar și atunci când este vorba de aciditate sau Candida. Această practică influențează, de asemenea, sistemul de detoxifiere al corpului și menține pielea hidratată.

”Oil pulling se realizează cu două tipuri de uleiuri, în mare parte. Uleiul de cocos, care particip mai mult la înălbirea dinților și la susținerea microbiomului sănătos al cavității bucale. în timp de uleiul de susa, cu extras de rozmarin sau combinat cu ulei de salvie are multiple beneficii, precum detoxifiere, sănătatea sinusurilor și sistem gastro-intestinal”, a mai spus Angelina Cozma.

Vezi și: Balonarea, simptomul care a dus la diagnosticarea unui cancer agresiv de colon. Pacientă: Am petrecut ani de zile crezând că am avut sensibilități alimentare

Oil pulling cu ulei de cocos

Beneficiile terapiei oil pulling cu ulei de cocos sunt demne de luat în seamă și includ:

Eliminarea bacteriilor dăunătoare

Gura conține o populație diversă de bacterii. Unele sunt dăunătoare și pot duce la apariția cariilor dentare, respirație urât mirositoare și boli ale gingiilor.

Un studiu din 2016, cu 60 de participanți, a arătat că metoda oil-pulling poate reduce populația de bacterii din salivă și susține igiena orală. Cercetătorii au explicat că utilizarea uleiului de cocos este o alternativă sănătoasă pentru clorhexidină, un ingredient întâlnit în apa de gură, notează Medical News Today.

Reduce respirație urât mirositoare

Mirosul neplăcut al gurii este rezultat de acumularea de bacterii la nivelul gurii. Aceasta poate fi legată de o igienă orală deficitară, de o infecție sau de o boală a gingiilor.

Un studiu din 2011 a arătat că metoda oil pulling poate fi un tratament natural eficient pentru respirația urât mirositoare.

Prevenirea cariilor

Cariile dentare sunt rezultatul acumulărilor bacteriene, al unei igiene orale deficitare și al consumului de zahăr. Placa bacteriană este un strat de bacterii, salivă și particule de alimente. Aceasta îmbracă dinții și poate deteriora smalțul, provocând în cele din urmă carii.

Reducerea inflamației și îmbunătățirea sănătății gingiilor

Bacteriile din placa bacteriană pot contribui la gingivită, o boală comună a gingiilor care provoacă roșeață, umflături și inflamații.

De asemenea, poate face ca gingiile să sângereze ușor. Cercetările sugerează că uleiul de nucă de cocos poate reduce inflamația.

Albirea dinților

Nicio dovadă științifică nu a confirmat faptul că metoda oil pulling poate albi dinții.

Cu toate acestea, dovezile anecdotice sugerează că poate elimina petele de pe suprafața dinților. Există puține riscuri în încercarea de a albi dinții în acest mod.

Ca precauție în privința metodei de oil pulling cu ulei de cocos, trebuie ținut cont dacă sunteți alergică la nuca de cocos sau la uleiul de cocos. În acest caz, este indicat să nu îl folosit, altfel, nu există contraindicații în privința utilizării acestuia.

Oil pulling cu ulei de susan

Tehnica de curățare a cavității bucale oil pulling cu ulei de susan are în mare parte aceiași eficiență ca și cea cu ulei de cocos.

În plus față de varianta cu ulei de cocos este că aceasta poate să ajute și în îmbunătățirea sănătății sinusurilor.

Vindecă problemele legate de secrețiile nazale și de nasul înfundat. Există o legătură complicată între gură, gât și nas, așa că extracția cu ulei de susan vindecă problemele sinusurilor prin eliminarea

Având în vedere toți factorii de mai sus, oil pulling cu ulei de susan este o modalitate excelentă de a îmbunătăți sănătatea orală. Nu numai că ajută la îndepărtarea bacteriilor și a plăcii de pe dinți și gingii, dar poate ajuta și la eliminarea infecțiilor sinusale, arată Puvi.

Potrivit Angelinei Cozma, rezultatele aplicării metodei oil-pulling pentru detoxifierea și curățarea cavității bucale se pot vedea după ”4-6 săptămâni de practică disciplinată. Se începe cu o cantitate foarte mică de ulei și ușor se prinde practică.

Se scuipă și se clătește foarte bine gura, de dorit cu apă cu sare, și apoi se poate face periajul”.

Vezi și: Cele mai bune condimente pentru a reduce consumul de sare. Scad riscul de hipertensiune și boli de inimă. Ce alte beneficii mai oferă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

tratament indigestie foto:freepik@psodaz
EXCLUSIV
Tratamentul perfect indigestie. Ligia Pop: Elimină toxinele din corp. Ajută foarte mult

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel