Cercetătorul Octavian Jurma, îngrijorat de evoluția pandemiei: săptămâna viitoare am putea avea peste 800 de cazuri pe zi

Cercetătorul Octavian Jurma spune că îl îngrijorează cifrele pandemiei din ultima săptămână. Potrivit lui, suntem în a șasea săptămână a valului al patrulea și avem o creștere accelerată a infecțiilor.  

Cercetătorul Octavian Jurma și-a exprimat îngrijorarea față de evoluția cifrelor pandemiei din ultima săptămână. Potrivit lui, suntem în a șasea săptămână de creștere accelerată a numărului de infectări zilnice.

„Sunt foarte îngrijorat de evoluția datelor din această săptămâna. 
Așa cum se vede din rândul "variația % săpt", suntem în a 6-a săptămâna de creștere accelerată. După vârful de accelerație al pandemiei de 66% din iulie, SA30 (SA = săptămâna anului; SE = săptămână epidemică), accelerația a început să scadă așa cum mă așteptăm cam cu 10% săptămânal. Această scădere a ratei de reproducere e explicabilă prin creșterea masei de cazuri. E mai ușor să dublezi o masă de la 20 la 40 decât de la 200 la 400 (tabelul poate urmărit mai jos, n.r.).
Acest scenariu este ilustrat în tabelul de sus și prognoza că vom avea 1.500 de cazuri pe zi în săptămâna deschiderii școlilor se bazează pe ipoteza unei creșteri accelerate, dar cu o accelerație în scădere în săptămânile următoare.

Scenariul curent, posibil să fie grăbit cu o săptămână

În această săptămâna vedem că media este deja cu 4% mai mare decât în săptămâna precedentă și săptămâna mai are încă două zile în care se pot înregistra valori record pentru valul 4.
4% nu pare mult, însă fiind vorba de variația accelerației la o masă mare de cazuri zilnice, această evoluție poate grăbi cu 1 săptămâna atingerea pragurilor din scenariul curent.

Astfel vedem deja în săptămâna această valori pe care nu le așteptăm decât săptămâna viitoare atât în privința numărului de cazuri noi (600 pe zi) cât și a numărului de internări în spitale (peste 1,100) sau internări la ATI (peste 160). Este fără îndoială efectul relaxării complete din 1 august, când valul 4-Delta era deja în a 3-a săptămâna de creștere accelerată și vaccinarea într-un impas catastrofal.

Dacă accelerația crește cu 4% doar în această săptămâna și apoi va continuă să scadă cu 5% pe săptămâna în continuare (ipoteza cea mai optimistă din acest moment având în vedere numeroasele evenimente din această perioada) tot vom ajunge la 2,000 de cazuri pe zi în săptămâna deschiderii școlilor cu un vârf posibil chiar de 2,500 de cazuri noi.

Săptămâna viitoare, posibil peste 800 de cazuri pe zi

O confirmare a acestui nou trend va fi depășirea pragului de 800 de cazuri pe zi încă de săptămâna viitoare și un semn de înrăutățire depășirea pragului de 900 de cazuri pe zi tot săptămâna viitoare.
Creșterea cazurilor noi nu mă îngrijorează însă atât de mult cât mă îngrijorează faptul că nu vedem decuplarea numărului de infecții de numărul de spitalizări și decese pe care l-am văzut în Anglia și alte țări cu rată mare de vaccinare. Astfel atât numărul de spitalizări cât și numărul de internări la ATI a crescut accelerat fără nici un semn de rezistență. 

Din păcate în România nu se raportează internările noi, doar totalul, deci această creștere zilnică reprezintă diferența dintre internările noi și externările din ziua respectivă. Cu alte cuvinte, situația e ceva mai proastă în spitale decât reiese din cifrele oficiale și se degradează ceva mai rapid decât creșterea numărului de cazuri noi.
Acesta creștere ușor mai rapidă a internărilor în spitale și ATI decât a numărului de cazuri noi face pentru prima dată plauzibilă ipoteza că valul 4-Delta va fi mai grav decât valul 3-Alpha și că poate ajunge la fel de grav că valul 2, eventual chiar mai repede decât acesta.

Ilfov ar putea fi în scenariul roșu până la începerea școlii

Este acum foarte probabil că Ilfov va intră în scenariu galben (1 la mie) încă înainte de finalul lunii august și să depășească cu siguranță 1,5 la mie la deschiderea școlilor.
În multe județe situația se va precipită în mod similar astfel încât aproape toate vor fi peste 1 la mie la finalul lunii septembrie, iar București, Ilfov, Timiș, Cluj, Constanța, Iași și alte județe vor fi în scenariu roșu. Dintre acestea e posibil că Ilfov va fi în scenariu roșu chiar în săptămână deschiderii școlilor.

Dacă aveți planuri de acțiune dependențe de incidența, e important să precizez că aceste estimări sunt relativ conservatoare și că datele oficiale pot să difere în funcție de factori politici locali (alocare, testare, etc)
E însă puțin probabil că evoluția să se îmbunătățească în absența unor măsuri non-farmaceutice (testare, izolare, carantină) pe care le consider excluse înainte de luna octombrie. Măsurile farmaceutice (vaccinarea) vor fi imposibil se stimulat de guvern fără măsuri restrictive care nu vor fi aprobate la timp”, a scris el pe pagina sa de socializare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel