Octavian Jurma, despre protestele din țară: anxietatea provoacă reacţii de genul acesta

Medicul Octavian Jurma a vorbit despre datele pandemiei din momentul de față, la noi în țară despre protestele din țară, dar a explicat și când crede el că se va putea înregistra o scădere a îmbolnăvirilor.

Cercetătorul Octavian Jurma este de părere că protestele din ţară nu sunt justificate, având în vedere că măsurile impuse în România nu sunt atât de stricte precum cele adoptate de alte state.

"Protestele sunt exagerate în raport cu măsurile şi reflectă o epuizare psihologică, legată de incertitudine. Anxietatea provoacă reacţii de genul acesta, pentru că nu ştim ce urmează.

Pandemia este predictibilă, într-o oarecare măsură (...) Vedem că a scăzut un pic rata de infectare săptămâna trecută şi acest lucru continuă. Din păcate, avem un număr foarte mare de pacienţi în spitale, care sunt la nivelul valului doi, cu peste 13.000 de cazuri în spitale.

Sunt mai importante decât cazurile în ATI, pentru că ele pot scădea şi pot ajunge spre zero. În schimb, cazurile din ATI pot să treneze şi o lună", a explicat el, la Antena 3.

El mai susţine că numărul de cazuri de COVID-19 este puternic subestimat, având în vedere testele efectuate în ţară. El a precizat că este foarte greu să fie adoptate măsuri preventive, atâta timp cât datele nu sunt cunoscute.

"Avem cam acelaşi profil ca în valul doi al pandemiei, deci numărul de cazuri este estimat undeva la 10.000. Deci este puternic subestimat valul trei, prin această capacitate insuficientă de testare pe care o avem (...) Dacă nu avem date, este foarte greu să iei măsuri preventive aşa cum au fost cele luate de Franţa. Aceste ţări iau măsurile în anticiparea unor probleme foarte mari pe care s-ar putea să le aibă.

Carantina este o măsură extremă, o măsură terapeutică să spunem, nu mai este o măsură preventivă", a mai adăugat Octavian Jurma.

Când s-ar putea încheia pandemia

"Mă aştept să fie mai bine spre sfârşitul lui aprilie. Dacă aceste măsuri vor fi respectate, numărul de cazuri va atinge un platou şi s-ar putea să avem nişte Sărbători Pascale mai liniştite, iar spre finalul lui mai să se înregistreze o scădere.

Problema este că aceste măsuri sunt contestate şi s-ar putea să asistăm, după un platou, la reluarea creşterii numărului de cazuri. (...) Ştim însă că s-a liniştit puţin rata de creştere, iar acest lucru prevede un platou.

Totuşi, numărul persoanelor internate va continua să crească şi vom vedea şi un val de decese cauzate de COVID-19. Mă aştept să depăşim cam toate recordurile pe care le-am avut în valul doi", a declarat medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel