Ochii ar putea prezice riscul de boli cardiovasculare

Se spune că ochii sunt fereastra către suflet. Dar, potrivit unei echipe de cercetători, pot fi și fereastra către inimă.

Medicii iau în considerare o varietate de factori pentru a determina riscul unei persoane de a suferi evenimente cardiovasculare, inclusiv vârsta, istoricul fumatului și tensiunea arterială. Dar modificările vaselor de sânge din spatele ochiului pot face o predicție mai exactă, notează Medical News Today. 

Cercetările anterioare au identificat o legătură între modificările ochilor și hipertensiunii arteriale la adulți și modificări similare ale retinei și tensiunea arterială ridicată la copii.

„Datele pe care le avem este foarte clară că la o vârstă foarte fragedă, la copiii cu vârste între 6 și 8 ani care sunt altfel sănătoși, puteți vedea deja modificări vasculare din cauza nivelului de tensiune arterială care se află la extremitatea normală", spune Dr. Henner Hanssen, profesor de medicină sportivă preventivă și fiziologia sistemelor la Universitatea din Basel, Elveția.

"Nu stim daca acest lucru prezice rezultate mai proaste atunci cand devin adulti, dar am observat modificari similare la adulti care prezic mortalitatea cardiovasculara", continua el.

Milioane de măsurători ale vaselor de sânge

Acest studiu este cel mai mare pentru a analiza relația dintre ochi și bolile cardiovasculare și a produs cele mai fiabile măsurători. Acesta a apărut și în revista Hipertensiunea American Heart Association.

Studiul a constatat că vasele mici de sânge din spatele ochiului au fost afectate de rigiditatea arterei și creșterea tensiunii arteriale.

După cum explică autorul principal al studiului, profesor Alicia Rudnicka , de la Universitatea St. George's din Londra, Marea Britanie: „Dacă ceea ce se întâmplă în restul corpului se reflectă în ceea ce se întâmplă în spatele ochiului, ceea ce vedem acolo ar putea fi un steag, luând evaluarea morfologiei retiniene de la a fi doar un instrument de cercetare pentru a o încorpora în practica clinică. "

Aproape 55.000 de persoane în vârstă sau de vârstă mijlocie din studiul Biobank din Marea Britanie au format datele stabilite pentru noua cercetare și, în total, echipa a avut acces la 3,5 milioane de secții de vase de sânge.

Un program automat a examinat imaginile digitale ale vaselor de sânge ale retinei fiecărui participant, oferind echipei măsurători legate de diametrul și curbura vaselor de sânge.

Legătura retinei cu bolile de inimă

Analiza acestora a constatat că o curbură mai mare a arterelor retiniene echivalează cu o presiune mai mare a pulsului, o presiune arterială medie mai mare în timpul unei bătăi inimii și o tensiune arterială sistolică mai mare, care este presiunea care apare atunci când inima se contractă.

Aceasta nu a fost singura constatare. De asemenea, echipa a observat o relație între o rigiditate mai mare în pereții arterei, presiunea arterială medie mai mare și îngustarea vaselor de sânge ale retinei.

Niciunul dintre aceste efecte retiniene nu are impact asupra vederii unei persoane, dar „ar putea să ne spună foarte repede dacă sunteți pe drumul către boli cardiovasculare", potrivit prof. Rudnicka.

Următorul studiu al echipei urmărește să stabilească dacă aceste măsurători pot prezice boli de inimă la aceeași persoană un deceniu mai târziu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel