Oboseala permanentă, ce boli poate ascunde: când să mergi la medic

Oboseala, atipit. Foto: Pixabay
Oboseala permanentă poate fi cauzată de mai mulți factori. Specialiștii spun că dacă ne afectează activitățile zilnice ar fi bine să ne vadă un medic.

Senzația de oboseală este o experiență obișnuită. Cu toate acestea, furnizorii de servicii medicale resping adesea plângerile legate de oboseală - atât pentru că simptomul este universal, cât și pentru că poate fi dificil să evalueze medical, spune Michael Grandner, directorul Programului de cercetare în domeniul somnului și sănătății de la Universitatea din Arizona din Tucson.

Și în timp ce oboseala este adesea temporară, tratabilă sau nimic de care să vă faceți griji, experții spun că oboseala care se agravează brusc sau vă împiedică să faceți ceea ce doriți poate fi un semn al unei probleme de sănătate sau a unei tulburări de somn.

Somnolență, oboseală: în conversație, oamenii folosesc termenii în mod interschimbabil. Dar din punct de vedere medical, definițiile lor diferă. Înțelegerea diferențelor este un prim pas important către soluționarea problemei - sau să ne dăm seama dacă există o problemă.

Somnolență, oboseală, epuizare

Somnolența este o nevoie de somn care face dificil să rămâneți treaz, chiar și în timp ce conduceți, lucrați sau vizionați un film și chiar și după ingerarea cofeinei.

Oboseala, pe de altă parte, este un fel mai profund de incapacitate, fizică sau mentală, de a face ceea ce vrei să faci, cum ar fi să ajungi la magazinul alimentar.

Undeva la mijloc este oboseala, dorința de odihnă care este mai puțin debilitantă decâte puizarea și mai puțin dramatică decât somnolența. Puteți fi totuși productiv în timp ce sunteți obosit.

Oricum s-ar numi, oboseala este comună. Într-un sondaj realizat în 2014 de către Fundația Națională a Somnului, 45% dintre adulți au declarat că au fost afectați de lipsa de somn sau insuficient de multe ori în timpul săptămânii.

Până la 20% din oameni raportează somnolență excesivă în mod regulat. Și, un sondaj al Consiliului Național de Securitate a raportat în 2017 că 76% dintre oameni s-au simțit obosiți la serviciu.

Ar putea exista câteva explicații simple, inclusiv cele mai de bază: insuficient somn. O treime dintre americani nu dorm șapte sau mai multe ore pe noapte, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor. Și pentru că nevoile variază mult, chiar și șapte ore sunt insuficiente pentru mulți oameni.

„Dacă obișnuiți să dormiți cinci sau șase ore de somn și vă simțiți obosit, este un lucru ușor să verificați de pe listă pentru a afla care este problema”, spune Grandner.

Privarea de somn, legată de diabet

Privarea de somn nu este doar o pacoste. Crește riscul de accidente de mașină și a fost legat de probleme de sănătate precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și depresia.

Lipsa de somn poate afecta, de asemenea, starea de spirit și relațiile, în moduri pe care chiar și cofeina nu le poate remedia, spune Nathaniel Watson, director al clinicii Harborview Sleep de la Universitatea Washington din Seattle. „Nu există niciun înlocuitor pentru somn”, spune el.

Atenție la tentația de a vă culca exact cu șapte ore înainte ca alarma dvs. să fie oprită. Nimeni nu doarme 100 la sută din timpul petrecut în pat, spune Watson, așa că ar putea dura opt ore de stat pe pernă pentru a obține șapte ore de somn.

Inerția de somn va face, de asemenea, dificil să se trezească dimineața dacă alarma sună în timpul unui stadiu profund de somn.

De asemenea, sunt normale nopți dificile ocazionale din cauza stresului sau a somnului întrerupt. Și chiar dacă vă odihniți o noapte bună, este posibil să experimentați o somnolență la jumătatea după-amiezii, ca urmare a ritmurilor circadiene obișnuite.

Vârsta este altceva de reținut, deși dovezile există oarecum contraintuitiv. Studiile arată că, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, modelele de somn tind să se schimbe în moduri previzibile. Poate începe să dureze mai mult până adormiți. S-ar putea să vă treziți mai des și să petreceți mai mult timp treaz noaptea. Iar ora de culcare și dimineața se pot schimba mai devreme. Menopauza este o altă cauză frecventă a somnului întrerupt.

Dar satisfacția somnului nu scade neapărat odată cu vârsta. Studiile realizate de Grandner și alții au descoperit că plângerile legate de somn și oboseală scad de fapt odată cu vârsta după ce înregistrează un nivel maxim la vârsta adultă timpurie. Cu alte cuvinte, nu ar trebui să dai vina pe îmbătrânire dacă te vei confrunta cu oboseala.

Posibile cauze

Pentru persoanele de orice vârstă, dacă oboseala îți îngreunează viața în cele mai multe zile, experții sugerează să vizitezi o clinică de îngrijire primară pentru a fi mai întâi evaluat pentru cauze comune de oboseală sau oboseală, inclusiv depresie, autoimune boli, niveluri de vitamine și probleme tiroidiene.

Un singur avertisment: diagnosticarea ar putea fi frustrantă. Watson spune că mulți medici nu au pregătire în medicina somnului. Medicii de îngrijire primară nu întreabă în mod obișnuit pacienții despre somn, adaugă Grandner.

De asemenea, le lipsește adesea semnele insomniei sau sugerează tratamente ineficiente pentru aceasta, a descoperit un studiu din 2017. Insomnia afectează până la 15% dintre adulți și, spune Grandner, studiile arată că terapiile comportamentale funcționează mai bine decât medicamentele.

Dacă nu se întâmplă nimic în clinica obișnuită, merită să vezi un specialist în somn, a cărui evaluare este probabil să includă screening pentru apnee în somn. Tulburarea, care determină oamenii să oprească periodic respirația în somn, afectează până la 10 la sută dintre adulți - cu rate mai mari pentru persoanele supraponderale. Majoritatea nu știu că au. Aproximativ 85% dintre persoanele care au apnee în somn sunt nediagnosticate și netratate, spune Watson.

Experiența spune că oboseala merită mai multă atenție. Vestea bună este că adesea, cauzele sunt tratabile.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel