Palpitațiile inimii, adesea...
Nu dormi suficient și te simți copleșit tot timpul? Nu te grăbi să dai vina pe sezonul rece sau pe lipsa somnului. Cel mai probabil suferi de sindromul de oboseală cronică. Îți spunem ce este și cum să scapi de el.
Lipsa de energie și putere, lipsa somnului, apatie. Probabil că te-ai confruntat cu unul sau două simptome din această listă. Aceste simptome pot fi un semn de suprasolicitare normală sau o boală foarte gravă - sindromul de oboseală cronică.
În sindromul de oboseală cronică, pacienții se simt obosiți pentru o perioadă lungă de timp (mai mult de șase luni), iar starea lor nu se îmbunătățește nici după o odihnă lungă. Potrivit statisticilor, locuitorii orașelor mari, cu un loc de muncă solicitant sunt susceptibili la boală. Printre pacienți se numără atât adulți, cât și copii, cel mai adesea adolescenții. Femeile sunt predispuse mai mult la sindromul de oboseală cronică decât bărbații, deoarece reacționează mai emoțional și mai puternic la stres.
Sindromul de oboseală cronică este însoțit de o apatie și lipsă dorinței de a face ceva. Aproximativ un sfert dintre pacienți ajung să zacă în pat sau refuză să iasă din casă, dar nu pentru că au chef, ci pur și simplu nu mai pot lupta.
Pătura care ameliorează durerile și îmbunătățește somnul. Ce o face specială
Boala a fost diagnosticată pentru prima dată în 1984 și este încă puțin înțeleasă. În prezent nu există niciun test care să poată detecta sindromul de oboseală cronică.
Lipsa de energie și letargia se pot datora și altor afecțiuni, inclusiv probleme cu tiroida, anemie, diabet, deficiențe de vitamine, apnee în somn și depresie. Deci, înainte de a te diagnostica cu acest sindrom, asigură-te că oboseala nu este cauzată de altceva.
Pacienții care suferă de sindromul de oboseală cronică se plâng, adesea, de dureri musculare și articulare. Există simptome similare cu debutul unei răceli: durere în gât, frisoane sau ganglioni limfatici umflați. Alte semne ale sindromului de oboseală cronică includ dureri de cap, amețeli, insomnie, anxietate și probleme de concentrare.
Cefalgia, durerea de cap matinală, cauze. Poate fi semnul unei tumori
Dacă ai simptome, nu întârzia să mergi la medic. Îți recomandăm să mergi la un imunolog pentru boli infecțioase sau un neurolog. Doar el poate da diagnosticul corect și poare recomanda un tratament adecvat.
Cauza exactă a acestui sindrom nu a fost încă identificată, dar medicii sunt de acord că acesta poate fi provocat de boli infecțioase și de traume psihologice.
Studiile au arătat că traumele psihologice pot provoca modificări în creierul și sistemul imunitar al unei persoane, similare unei boli autoimune. Și acest lucru poate provoca sindromul de oboseală cronică.
Din păcate, nu există medicamente concepute pentru a trata acest sindrom. Calea către recuperare necesită răbdare și disciplină. Sindromul de oboseală cronică se dezvoltă pe o perioadă lungă de timp, așa că tratamentul va dura câteva luni. Pentru a îmbunătăți starea, medicii recomandă să respecți câteva reguli.
De ce să faci 100 de pași după fiecare masă. Rezultate surprinzătoare pentru sănătate
Elimină cauza stresului. Trebuie să identifici cauza stresului și, dacă este posibil, să o elimini. Dacă totul ține de muncă, spune-i șefului tău despre problema ta și cere un concediu. Dacă sindromul este cauzat de o boală infecțioasă sau depresie, este timpul să faci o programare la medic.
Fă lucrurile care te fac fericit. Anulează totul și dedică-ți timp. Sună egoist, dar așa poți face abstracție de probleme. O excursie, un film cu prietenii, o cină delicioasă sau o escapadă de weekend - alegerile tale sunt nesfârșite.
Dormi cel puțin opt ore pe zi. Odihna este un alt pas important spre recuperare. Încearcă să dormi cel puțin opt ore în fiecare zi. Dacă suferi de insomnii, nu uita să aerisești dormitorul, să elimini orice sură de lumină și să lași telefonul în altă cameră. Cu câteva ore înainte de culcare, nu mai bea cafea.
Mănâncă sănătos. Alimentația sănătoasă joacă, de asemenea, un rol important. Medicii recomandă includerea în dietă a alimentelor bogate în proteine, fibre, grăsimi și vitamine sănătoase: produse lactate, cereale, pește și carne, legume și fructe, uleiuri vegetale, precum și nuci și semințe.
Fă sport. Activitatea fizică este cel mai bun remediu pentru surmenaj și oboseală. Probabil că ai observat că, după ce faci sport, simți un val de forță și vigoare, deoarece, în timpul antrenamentului, în creier se produc reacții responsabile pentru buna dispoziție. În plus, activitatea sportivă reduce nivelul cortizolului din sânge, hormonul stresului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Palpitațiile inimii, adesea...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Această metodă simplă ne ajută să...