OBOSEALA, 5 cauze comune. Ce trebuie să știi ca să înțelegi cum să o tratezi

Oboseala poate avea mai multe cauze, unele îngrijorătoare. Foto: Pixabay
CAUZE: Să înțelegeți în care dintre următoarele situații vă găsiți e esențial ca să știți cum să tratați oboseala. 

Oboseala este un simptom comun la persoanele cu afecțiuni medicale precum cancerul și diabetul, tulburările de dispoziție precum depresia și anxietatea și chiar la persoanele care sunt sau se cred sănătoase. La această din urmă categorie, pot fi mai multe cauze. 

1) Stres

Stresul cronic duce adesea la dereglarea sistemelor de stres ale corpului și este primul din lista de cauze comune ale oboselii cronice (link direct studiu). Termenul popular „oboseală suprarenală”, cu accent pe producția de glande suprarenale și cortizol, este adesea folosit pentru a descrie această reacție nesănătoasă la stresul cronic.

Oboseala suprarenală, însă, nu ia în considerare sistemul complex de evenimente interconectate implicate în răspunsul la stres. Creierul, sistemul nervos, sistemul endocrin (sistemul hormonal) și sistemul imunitar sunt toate componentele cheie, la fel ca și glandele suprarenale. În special, axa hipotalamo-hipofizo-suprarenală (HPA) și sistemul nervos simpatic (SNS) sunt centrele de reglare primare. Oboseala este o consecință obișnuită a reglării excesive, prelungite sau inadecvate a acestor sisteme de răspuns la stres (link direct studiu)

2) Alimentație nesănătoasă - digestie

Problemele de nutriție și digestive, cum ar fi deficiențele nutriționale, alergiile alimentare, dereglarea nivelului zahărului din sânge și permeabilitatea excesivă a mucoasei intestinelor pot provoca oboseală. Cei care suferă de oboseală consumă în mod obișnuit o dietă de proastă calitate (săracă în fructe și legume; deficitară în vitamine, minerale și fitonutrienți; excesivă în alimentele cu conținut ridicat de glicemie, cu conținut ridicat de grăsimi și cu conținut inflamator ridicat).
În plus, persoanele care suferă de oboseală au mai multe simptome digestive legate de bacteriile intestinale modificate (cum ar fi insuficiența acidofilului) și funcția anormală a mucoasei intestinale („intestinul cu scurgeri”) comparativ cu indivizii neobosiți (link direct studiu)

3) Dereglări hormonale

Oboseala poate fi rezultat al unor niveluri dezechilibrate de hormoni comuni precum cei produși de tiroidă, testosteronul, estrogenul și progesteronul. Nivelul scăzut al hormonilor tiroidieni rezultat din boala tiroidiană autoimună este una dintre cele mai frecvente tulburări legate de hormoni, iar oboseala este principalul simptom al hipotiroidismului. La femei, simptomele menopauzei, cum ar fi transpirațiile nocturne, sunt notorii pentru provocarea oboselii (link direct studiu), în timp ce la bărbați deficitul de testosteron se știe că poate provoca oboseală (link direct studiu).

4) Anxietate și depresie

Tulburările de dispoziție, cum ar fi depresia și anxietatea, cauzează sau sunt puternic asociate cu oboseala și somnolența în timpul zilei. 

De fapt, oboseala este unul dintre cele mai frecvente simptome ale depresiei de care pacienții se plâng. Într-un studiu recent (link direct studiu), mai mult de 90% dintre pacienții cu depresie majoră au oboseală severă, în ciuda faptului că peste 80% dintre acești pacienți luau deja medicamente antidepresive. 

5) Stilul de viață sedentar 

Dacă sunteți sedentar asta vă crește riscul de oboseală cronică. Faptul că nu faceți exerciții fizice sau că nu aveți o activitate fizică suficientă determină decondiționarea sistemelor musculo-scheletice și cardiovasculare ale corpului și deprimă starea de spirit, toate acestea ducând la oboseală. Studiile arată că, cu cât aveți o activitate fizică mai intensă și mai regulată, cu atât este mai probabil să vă simțiți mai energici (link direct studiu). S-a demonstrat că exercițiile fizice ajută la inversarea oboselii asociate cu tot felul de afecțiuni medicale, de la cancer, la boli autoimune, până la depresie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel