Obiceiurile care ne cresc tensiunea arterială. Macină inima din temelii

tensiunea arteriala - FOTO: Freepik@senivpetro
Toate alegerile noastre de zi cu zi ne influențează tensiunea arterială. Nu doar sarea este principalul factor care ne crește tensiunea. Sunt și alte motive care ne macină sănătatea din temelii.

S-ar putea să fi auzit să fiți atent la cantitatea de sare pe care o consumați, mai ales dacă vă preocupați de tensiunea arterială. Asta pentru că sarea face ca organismul să rețină apă, punând o presiune suplimentară asupra inimii și vaselor de sânge. Dar există și alte motive pentru care tensiunea arterială se poate menține ridicată.

Sarea, grija, și furia nu sunt singurele lucruri care pot crește tensiunea arterială. Deși "creșterile" temporare nu sunt neapărat o problemă, cifrele care rămân ridicate în timp pot cauza daune grave.

Zahărul adăugat crește tensiunea arterială

Poate fi chiar mai important decât sarea în creșterea tensiunii arteriale, mai ales într-o formă prelucrată precum siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză. Persoanele cu mai mult zahăr adăugat în dietă văd o creștere semnificativă atât în numerele lor superioare, cât și inferioare.

Doar o băutură răcoritoare de 24 provoacă o creștere medie de 15 puncte la presiunea sistolică (numărul superior, sau presiunea în timpul unei bătăi de inimă) și 9 în diastolică (numărul inferior, sau presiunea dintre bătăile de inimă), potrivit WebMD.

Vezi și: Laptele care previne osteoporoza. O cană din acest lapte conține 25% din necesarul zilnic de Calciu

Singurătatea, factor de risc pentru tensiunea arterială ridicată

Tensiunea arterială - FOTO: Freepik@stockking

Nu este vorba doar despre numărul de prieteni pe care îi ai - este vorba despre a te simți conectat. Și a fi stresat sau deprimat nu explică pe deplin efectul. De asemenea, situația se agravează în timp: pe parcursul a 4 ani, presiunea arterială superioară a celor mai singuratici oameni dintr-un studiu a crescut cu peste 14 puncte.

Cercetătorii cred că teama continuă de respingere și dezamăgire și sentimentul de a fi mai alert la siguranța și securitatea ta pot schimba modul în care funcționează corpul tău.

Apneea în somn crește tensiunea arterială

Oamenii cu apnee de somn au șanse mai mari să dezvolte hipertensiune arterială și alte probleme cardiace. Atunci când respirația este întreruptă repetat în timpul somnului, sistemul tău nervos eliberează substanțe chimice care cresc tensiunea arterială. În plus, primești mai puțin oxigen, ceea ce ar putea deteriora pereții vaselor de sânge și face mai dificil pentru organism să-și regleze tensiunea arterială în viitor.

Vezi și: Simptomul terifiant al AVC-ului. Semnul care apare cu câteva zile înainte ca un vas de sânge să explodeze

Deficitul de potasiu, impact asupra rinichilor

Rinichii tăi au nevoie de un echilibru între sodiu și potasiu pentru a menține cantitatea corectă de lichid în sângele tău. Deci, chiar dacă urmezi o dietă cu conținut redus de sare, ai putea totuși să ai tensiune arterială mai mare dacă nu consumi, de asemenea, suficiente fructe, legume, fasole, lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau pește.

În timp ce ai putea considera bananele ca sursa principală, broccoli, castane de apă, spanac și alte legume cu frunze verzi sunt mai bune pentru a obține potasiu dacă vrei să-ți controlezi greutatea.

Vezi și: Când și cum se bea, de fapt, cafeaua. Acesta e secretul unui creier sănătos! Vlad Ciurea: Este o plăcere, relaxare

Durerea duce la creșterea tensiunii arteriale

Durerea bruscă sau acută intensifică sistemul tău nervos și crește tensiunea arterială. Poți observa acest efect atunci când îți bagi o mână în apă rece, apeși pe obraz sau unghie sau primești un șoc electric în deget.

Suplimente pe bază de plante Iei ginkgo, ginseng, guarana, efedrină, portocală amară sau sunătoare? Acestea și altele pot crește tensiunea arterială sau pot modifica modul în care funcționează medicamentele, inclusiv cele pentru controlul tensiunii arteriale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel