Obiceiul care te ajută să adormi ușor. Dr. Răzvan Alexandru Roșu: Dacă vă place

adormi - FOTO: Freepik@toonsteb
EXCLUSIV
Acest obicei te poate ajuta să adormi mai ușor. Medicul somnolog Răzvan Alexandru Roșu ne-a explicat ce trebuie să facem pentru a avea o noapte odihnitoare.

Studiile recente evidențiază impactul semnificativ al luminii artificiale asupra calității somnului și a ritmurilor circadiene ale individului. Specialiștii în domeniu avertizează că expunerea prelungită la lumina albastră emisă de dispozitivele electronice, precum smartphone-uri și televizoare, poate perturba acest ritm natural, conducând la dificultăți în adormire și o calitate redusă a somnului.

Dr. Răzvan Alexandru Roșu, medic pneumolog cu competențe în somnologie, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL cum ne influențează ritmul circadian.

Vezi și: Pierderea dinților în cazul adulților, complicații. Dr. Remus Grecea: O experiență neplăcută, traumatizantă

"Ritmurile circadiene care vă ghidează ciclul somn-veghe sunt puternic influențate de lumina naturală și întuneric. În timpul zilei, ochii tăi percep lumina soarelui și semnalează creierului să producă cortizol, un hormon care te ajută să fii alert și plin de energie.

Noaptea, când se întunecă, creierul tău produce apoi un alt hormon, melatonina, pentru a induce senzații de somnolență și relaxare" a explicat dr. Răzvan Alexandru Roșu, medic specialist pneumologie cu competență în somnologie, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Vezi și: Cât de frecventă este bipolaritatea. Dr. Gabriel Diaconu: La fel ca schizofrenia

Cum să citești seara

Citit pe timpul serii - FOTO: Freepik

Expunerea la lumină artificială în timpul serii poate perturba ritmurile circadiene și poate întârzia adormirea sau prelungi timpul necesar pentru a adormi.

"Expunerea la lumină artificială seara poate întârzia ritmurile circadiene și poate prelungi apariția somnului, sau timpul necesar pentru a adormi. Smartphone-uri, televizoare și alte dispozitive cu ecrane produc lumină albastră artificială care poate fi dăunătoare somnului, chiar dacă utilizați setări mai slabe ale ecranului.

Păstrați nivelul de lumină din dormitor cât mai scăzut posibil dacă vă place să citiți în pat înainte de culcare. Luminile mai slabe vă vor ajuta să adormiți mai ușor. O altă regulă de bază este să evitați utilizarea dispozitivelor cu ecran - inclusiv televizoare - în dormitorul dumneavoastră", a explicat dr. Răzvan Alexandru Roșu, medic specialist pneumologie cu competență în somnologie, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel