Obezitatea crește riscul de a face forme grave de COVID-19. Studiu

Pacienți COVID-19, spitalul ROL 2 Ana Aslan. Foto: print screen / Spitalul Militar Central
Obezitatea e un factor de risc pentru pacienții infectați cu COVID-199. Un studiu prezentat la Congresul european și internațional asupra obezității (ECOICO 2020) arată căp ersoanele obeze au un risc ridicat de a face forme grave de boală.

Obezitatea crește riscul ca, dacă te infectezi cu coronavirus și dezvolți boala, să faci o formă gravă de COVID-19. Doar una din zece pacienți internați la terapie intensivă cu COVID-19 se încadrau în intervalul de greutate corporală sănătoasă, arată un studiu condus de doctor Francois Pattou, directorul Departamentului de Chirurgie Generală și Endocrină de la Spitalul Universitar din Lille, Franța, și prezentat astăzi la Congresul european și internațional asupra obezității (ECOICO 2020).

Citește și: COVID-19: de ce persoanele obeze se îmbolnăvesc mai grav

Datele folosite de cerfcetători au arătat că, în rândul pacienților cu terapie intensivă cu COVID-19, aproximativ jumătate au obezitate (IMC peste 30), un sfert având obezitate severă (IMC de 35 sau mai mult). Majoritatea pacienților rămași (aproximativ 40%) erau supraponderali, cu doar aproximativ 10% dintre pacienți în intervalul de greutate sănătoasă (IMC 25 sau mai puțin), arată un comunicat de presă

Riscul e foarte clar

Prin comparație, în grupul de control care a inclus 306 pacienți internați la terapie intensivă din alte cauze și fără COVID-19, doar un sfert aveau obezitate sau obezitate severă, un alt sfert erau supraponderali, iar circa 50% se încadrau în intervalul de greutate sănătoasă, arată autorii studiului.

„La câteva luni în cadrul pandemiei COVID-19, riscul crescut pe care îl prezintă acest virus pentru persoanele care suferă de obezitate nu ar putea fi mai clar. (...) Datele noastre demonstrează că riscul de a se ajunge la forme mai grave de boală crește odată cu IMC (indicele de masă corporală - n.a.), până la punctul în care aproape toți pacienții cu COVID-19 de la terapie intensivă vor ajunge (conectați) la un ventilator”, a declarat Pattou.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel