Obezitate, paradox: deși crește riscul unor boli, favorizează supraviețuirea în unele terapii ale cancerului

Obezitate
Un așa-numit „paradox al obezității” arată că după ce crește riscul unor boli precum cancerul, obezitatea (sau supraponderalitatea) crește supraviețuirea în unele terapii pentru cancer.

Un indice de masă corporală (IMC) ridicat este adesea asociat cu boli precum cancer, diabet, boli cardiovasculare și altele. În unele cazuri însă poate să îmbunătățească șansa de supraviețuire în rândul anumitor tipuri de cancer, arată noi cercetări ale Universității Flinders.

Concentrându-se pe studiile clinice cu atezolizumab, un tratament comun de imunoterapie pentru cancerul pulmonar cu celule non-mici (NSCLC), cercetătorii australieni au descoperit o reacție îmbunătățită la medicament la cei cu un indice de masă corporal ridicat (IMC).

Rezultatul surprinzător - publicat în JAMA Oncology - contrastează cu avertismentele periodice cu privire la riscurile pentru sănătate ale pacienților supraponderali și obezi.

"Acesta este un rezultat interesant și crește potențialul de a investiga în continuare cu alte tipuri de cancer și alte medicamente anti-cancer", spune investigatorul principal Dr. Ganessan Kichenadasse, cercetător oncologic medical la Flinders Center for Innovation in Cancer.

„Trebuie să facem studii suplimentare pentru posibila legătura între IMC și inflamația aferentă, care ar putea ajuta la înțelegerea mecanismelor din spatele răspunsului paradoxal la această formă de tratament pentru cancer.”

„Paradoxul obezității” 

 „Studiile anterioare au explorat un concept numit „paradoxul obezității”, în care obezitatea este asociată cu riscuri crescute pentru dezvoltarea anumitor tipuri de cancer și, contra-intuitiv, poate proteja și da beneficii mai mari de supraviețuire la anumiți indivizi. Studiul nostru oferă noi dovezi pentru a sprijini ipoteza că IMC ridicat și obezitate pot fi asociate cu răspuns la imunoterapie", spune dr. Kichenadasse.

Cercetătorii Flinders au descoperit pacienți cucancer cu celuile non-mici (NSCLC) care aveau un IMC ridicat (IMC> 25 kg / m2) în patru studii clinice au avut o reducere semnificativă a mortalității la tratamentul cu atezolizumab, aparent beneficiind de terapia cu inhibitor al punctului imun (ICI).

Opțiunile de tratament pentru această formă de cancer pulmonar sunt în evoluție rapidă și includ ICI-uri, medicamente țintă moleculare și chimioterapii.

„În timp ce studiul nostru a analizat doar baza și durata tratamentului, credem că justifică mai multe studii asupra rolului potențial protector al IMC ridicat în alte tratamente pentru cancer”

OMS estimează că cel puțin 2,8 milioane de oameni mor în fiecare an ca urmare a supraponderalității sau obezității. Excesul de greutate și obezitatea duc la efecte metabolice adverse asupra tensiunii arteriale, colesterolului, trigliceridelor și rezistenței la insulină. Riscurile de boli coronariene, accident vascular cerebral ischemic și diabet zaharat de tip 2 cresc constant, odată cu creșterea indicelui de masă corporală (IMC), o măsură a greutății în raport cu înălțimea.

Dintre cei 1.434 de participanți la cercetarea australiană, 49% au avut o greutate normală, 34% au fost supraponderali și 7% au fost obezi.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel