Obezitate și exces ponderal. Vezi care sunt riscurile

Dr Simona Carniciu
Dr. Simona Carniciu, medic specialist în diabet și boli de nutriție a vorbit la Academia de Sănătate despre factori de risc privind diabetul sau alte boli de nutriție. Emisiunea a fost transmisă EXCLUSIV de DC MEDICAL.

Dr. Simona Carniciu, medic specialist în diabet și boli de nutriție de la Centrul de cercetare, diagnostic și tratament în diabet și boli de nutriție Corposana, a vorbit astăzi în cadrul emisiunii Academia de Sănătate, transmisă EXCLUSIV de DC MEDICAL despre nutriție și bolile asociate excesului ponderal.

Nutriția este un domeniu care abia în ultima perioadă a început să atragă atenția mai mult. „În ultima perioadă a început să fie chiar a modă să se evalueze toate persoanele privind statusul nutrițional și privind funcțiile organismului, funcția metabolică, care se pare că are o implicație extrem de importantă în tot ce înseamnă boli cronice, pornind de la diabet, toate complicațiile obezității și terminând cu „cuplul” diabet și boli cardio-vasculare care, din păcate, sunt în continuă creștere”, a arătat mediul nutriționist.

Potrivit acesteia, excesul ponderal și obezitatea sunt în continuă creștere și au ajuns la cifre îngrijorătare, atât în țară, cât și la nivel internațional. „Procentele internaționale arată că ne apropiem de 30% obezitate, exces ponderal, ceea ce este o cifră fabuloasă, având în vedere că mulți din locuitorii planetei sunt sub nivelul mediu de status socio-economic și atunci, evident că și posibilitățile de a se hrăni sunt mult mai reduse. Dar, raportându-ne la România, sunt două studii care au evaluat statusul nutrițional și prevalența diabetului și se pare că avem undeva între 11 și 15% diabet zaharat de tip II și aproape 65% exces ponderal, acesta cumulând și supraponderea și obezitatea, așa cum o știm”, a mai menționat ea.

Cifrele, semnal de alarmă

Cifrele sunt îngrijorătoare, după cum a mai arătat nutriționistul și trebuie să fie un semnal de alarmă. „Aceste cifre nu ne fac decât să ne gândim că trebuie să avem mai multă grijă de noi, ca popor, să avem mult mai multă grijă de statusul de sănătate, nutrițional vorbind, și am putea să începem cu lucrurile foarte simple, precum verificarea indicelui de masă corporală, pe care fiecare și-l poate face, fiind un calculator care se găsește la îndemâna oricui pe internet”, a mai menționat ea.

Potrivit medicului, pentru calcularea acestui indice se raportează înălțimea la greutate și cifra rezultată, dacă este peste 25, însemană că suntem suprapondeali.

Exită însă și situații în care sunt necesare calcule suplimentare, făcute de specialiști. „Peste 30, 35, 40, sun grade diferite de obezitate. Acesta e un indice care e consacrat, se folosește pe scară largă în orice evlauare a organismului uman, dar există metode mult mai avansate, pentru că s-a observat în anumite cazuri că persoanele respective aveau o masă musculară mai bine dezvoltată sau mult subdezvolată și atunci au o masă grasă peste limita normală.”

Indicele masei corporale, important în evaluarea riscului metabolic

Această diferență, arată medicul nutriționist, „este foarte importantă în ce privește riscul metabolic. Riscul de obezitate, riscul de diabet zaharat riscul de boli cardiovasculare, dar nu numai, ci și riscul de cancere și alte patologii care derivă din excesul ponderal.”

Tocmai din acest motiv, pentru a se putea stabili cu mai multă precizie acest indice, atunci când este cazul, se folosesc alte metode, mult mai performante. „Sunt anumite cântare care evaluează prin biorezonanță și ne dau foarte simplu analiza corectă a organismului uman împărțit în masă musculară, masă osoasă, grăsimea care este  grăimea clasică, dar și procentul de hidratare care, de asemenea este foarte important”, a mai menționat ea.

O altă metodă simplă, mai arată medicul nutriționist, este să evaluăm circumferința abdominală în dreptul ombilicului și, astfel, putem vedea dacă excesul ponderal este mai bine reprezentat la nivelul abdomenului sau în alte părți. „Sunt diferite conformații, bine stabilite, tip pară sau tip măr, care are o grăsime situată în special la nivelul abdominal, iar aceasta, în funcție de localizarea ei sub piele sau în interiorul abdomenului – aici vorbim de toată grăsimea care se găsește printre organe și în organe – această grăsime intraabdominală are un potențial forte mare de risc metabolic și de bolile pe care le-am menționat mai devreme”, a mai punctat ea.

Hidratarea incorectă, factor de risc

Medicul nutriționist a mai vorbit despre riscul pe care îl prezintă lipsa hidratării sau o hidratare incorectă. „Am observat că foarte multă lume este hidratată la nivel extracelular, care nu ne ajută foarte mult, iar la nivelul intracelular, mai puțin. Hidratarea intracelulară este esențială pentru buna funcționare a celulei și de aici pot să apară boli cronice asociate cu obezitatea și nu numai.”

Hidatarea intracelulară insuficientă, mai arată nutriționistul, are diferite cauze. „Fie o apă săracă în sodiu, iar fără sodiu nu se poate intra în celulă, poate fi o apă care are o strucură dezechilibrată pentru organismul uman, pentru că nu toate apele au o structură bine balansată pentru a fi folositoare organismului uman, sau pur și simplu din exces de apă sau lipsa apei sau consumul redus. Toate acestea trebuie evaluate și stabilită cauza hidratării slabe și corectarea, obilgatoriu”, a punctat Dr. Simona Carniciu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel