Obezitate: glutamina ar putea fi un remediu

Grăsimea abdominală
Glutamina ar putea fi un remediu împotriva obezității. Testele cercetătorilor pe celule umane și de animale sunt promițătoare.

Glutamina ar putea ajuta persoanele cu obezitate să reducă inflamația țesutului adipos și să reducă masa grasă, potrivit unui nou studiu realizat la Karolinska Institutet din Suedia și la Universitatea din Oxford din Marea Britanie. Cercetătorii arată, de asemenea, cum nivelurile de glutamină pot modifica expresia genelor în mai multe tipuri de celule diferite. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări înainte ca suplimentarea cu glutamină să fie recomandată ca tratament pentru obezitate. Studiul este publicat în revista Cell Metabolism.

Glutamina este un aminoacid important, cu multe funcții cheie, cum ar fi furnizarea de energie și menținerea unei bune sănătăți intestinale. De asemenea, are efecte antiinflamatorii asupra celulelor albe din sânge și celulelor T, care sunt importante pentru sistemul imunitar.

În studiul actual, cercetătorii au examinat modul în care procesele metabolice diferă în țesutul adipos colectat din abdomenul a 52 de obezi și 29 de femei fără obezitate. Ei au identificat glutamina ca fiind aminoacidul care a afișat cele mai mari diferențe atunci când au fost comparate cele două grupuri. Persoanele cu obezitate au avut, în medie, niveluri mai scăzute de glutamină în țesutul lor gras decât oamenii cu greutate normală.

Glutamina scăzută, asociată cu obezitatea 

Nivelurile mai scăzute de glutamină au fost, de asemenea, asociate cu mărimea celulelor de grăsime mai mare și cu un procent mai mare de grăsime corporală, independent de indicele de masă corporală (IMC), conform studiului.

„Rezultatele noastre sugerează că tratamentul cu glutamină ar putea fi important împotriva obezității și a rezistenței la insulină”, spune Mikael Ryden, profesor și medic senior la Departamentul de Medicină din Huddinge, Karolinska Institutet și autorul corespunzător al studiului. „Știm, totuși, că glutamina este importantă și pentru diviziunea celulară și metabolismul cancerului și, prin urmare, este nevoie de mai multe cercetări cu privire la posibile efecte secundare pe termen lung, înainte ca glutamina să fie recomandată ca supliment alimentar pentru a ajuta la tratarea obezității și a complicațiilor sale.  

Cercetătorii au arătat, de asemenea, în teste pe șoareci, că nivelul de glutamină a influențat expresia diferitelor gene și că nivelurile scăzute de glutamină au indus o creștere a expresiei genelor pro-inflamatorii din țesutul adipos. Șoarecii obezi injectați cu glutamină timp de două săptămâni au avut mai puțină inflamație a țesutului gras decât șoarecii care au primit o soluție salină de control. S-au redus și masa lor de grăsime corporală, volumul celulelor grase și nivelul glicemiei. Într-o analiză a celulelor de grăsime umane cultivate, expresia genelor pro-inflamatorii și conținutul de lipide au fost atenuate după incubare cu concentrații crescânde de glutamină. Cel mai mare efect a fost observat după tratamentul cu 5-20 mM glutamină timp de 11 zile, conform studiului.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel