Oaia neagră a familiei: ce este și de ce apare. 9 semne că ești "oaia neagră". Dafinoiu: Nu e vina persoanei, ci a familiei sale. Părinții vor să-și descarce frustrarea pe cineva

Oaia neagra - Foto: Freepick
EXCLUSIV
Ideea de ”oaie neagră” a unei familii poate avea un impact negativ asupra dezvoltării psihoemoționale. Ce este acest concept și de ce apare, de fapt.

Negrul nu este o culoare în sine, dar a fost asociat cu cele mai întunecate aspecte ale vieții.

De-a lungul vremii, negrul a fost legat de moarte, dar și de toate lucrurile rele și foarte rele.

Negrul evocă sentimente puternice de furie, agresivitate, frică și tristețe.

Această legătură dintre negru și negativitate este vizibilă în jurul nostru, dacă dăm mai multă importanță lucrurilor și situațiilor care ne înconjoară, precum lunea neagră, ciuma neagră, șantaj (blackmail), indispoziție (black mood), piața neagră, lista neagră sau oaia neagră, arată Very Well Mind.

Psihologul Gina Dafinoiu a definit, în exclusivitate, pentru DC Medical, ce reprezintă ”oaia neagră” a unei familii, cum se poate ajunge la această situație, dar mai ales cum o putem gestiona, în contextul în care multe dintre familii se confruntă cu acest lucru.

Oaia neagră a familiei este persoana care este mai puțin înțeleasă de familie.

Această persoană este posibil să fi trecut printr-o perioadă îndelungată de conflicte interioare reglatoare și atunci a ales să fie diferită față de ceilalți ca să poată să fie văzută, chiar dacă este în sens negativ.

Se poate ajunge la o astfel de atitudine atunci când familia nu este prezentă la nivel emoțional, când modul de gândire este diferit sau limitat.

Problema nu este de fapt a persoanei, ci este a familiei sale. Fiind mai mulți membrii din familie contra acesteia, ea nu se poate apăra.

Copiii sunt mai predispuși să primească acest rol”, ne-a declarat psihologul Gina Dafinoiu, în exclusivitate.

Potrivit psihologului, ”oaia neagră” a familiei poate ajunge chiar și ”o persoană care are niște părinți care nu sunt responsabili, asumați, echilibrați din punct de vedere emoțional sau o familie toxică”, iar explicația specialistului este că aceștia ”au nevoie să descarce frustrările, rușinea, vinovăția pe cineva din familie și așa poate ajunge în rolul de oaie neagră a familiei”.

Cum gestionăm situația

Sfatul specialistului în vederea gestionării acestei situații, care nu este de loc plăcută pentru niciuna dintre părțile implicate, este acela de a apela la un psihoterapeut, care ar fi cel mai în măsură să îi ghideze spre ieșirea din labirintul psihoemoțional.

”O astfel de persoană este de recomandat să apeleze la un psihoterapeut pentru a se putea redescoperi pe sine, pentru a se putea dezvolta și echilibra.

Familia poate să participe și ea la astfel de ședințe unde pot învăța uniunea, sprijinul, ascultarea, empatia, iubirea față de celălalt”, a mai spus psihologul, subliniind că o astfel de etichetă pusă copiilor duce la un risc mai mare de a ajunge la eșec în comparație cu ceilalți copii, iar acest lucru este, în opinia sa, dăunător întregii familii.

Vezi și: Activitatea fizică regulată, asociată cu o bună funcționare a creierului la adulții în vârstă. Câți pași sunt necesari pentru a evita demența

”Oaia neagră a familiei”, 9 semne că ești așa

Pe lângă faptul că sunt privite într-un mod ciudat, persoanele etichetate ca ”oaia neagră a familiei” sunt adesea considerate țapi ispășitori, mai mult, sunt învinuite pentru majoritatea problemelor din interiorul unei familii.

Semnele că ești ”oaia neagră a familiei” includ:

- părinții tăi au fost mai stricți cu tine decât cu ceilalți frați ai tăi

- greșelile tale au fost exagerate și/sau pedepsite disproporționat

- ați avut mereu sentimentul că nu vă potriviți cu familia dvs. și nu ați dezvoltat legături puternice cu ei

- ați fost batjocorit, ridiculizat în mod constant

- familia ta părea să aibă intenția de a te face să te simți deficitar și ca și cum ai fi avut mereu lipsuri fundamentale

- ori de câte ori deveneai mai puternic, mai încrezător sau mai fericit, familia ta părea să încerce să te doboare și/sau să te convingă că nu deveneai mai bun

- ați dezvoltat tulburări mentale și/sau emoționale și/sau probleme de abuz de substanțe ca urmare a faptului că ați fost luat drept țap ispășitor și supraîncărcat

- familia ta nu a manifestat niciun interes față de cine erai cu adevărat ca persoană

- ați fost criticat, complet ignorat și/sau manipulat emoțional dacă v-ați răzvrătit în vreun fel, arată LonerWolf.

Efectul ”oilor negre”

Ideea de ”oaie neagră” se aplică și în afara familiei, fiind prezentă deseori în grupurile de la serviciu sau școală și se manifestă printr-o nerespectare a regulilor sau valorilor respectivului grup.

În conformitate cu efectul ”oii negre”, persoana cu acest ”statut” este tratat mai aspru în ocaziile în care iese din ”tipare”.

Astfel, dacă cineva are un comportament ofensator, îl veți trata mai rău dacă este membru al grupului intern decât dacă ar fi un membru dintr-un alt grup.

Potrivit Exploring Your Mind, explicația este una simplă, dacă îi tratezi mai aspru pe membrii propriului grup, vei fi văzut într-o lumină mai bună în cadrul grupului.

Un grup care îi pedepsește pe cei care se abat este văzut într-o lumină mai bună decât unul care rămâne impasibil în fața nerespectării regulilor sale.

Prin urmare, membrii fiecărui grup au responsabilitatea de a se asigura că ceilalți membri respectă regulile grupului și de a-i pedepsi dacă nu o fac, mai arată sursa menționată.

Vezi și: Transformă bătrânețea în bucurie: 10 reguli care declară război geneticii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel