O nouă mutație a virusului creează îngrijorare: experții spun că este cea mai diferită variantă cunoscută până acum

Coronavirus   Foto: Pixabay
O nouă mutație a virusului creează îngrijorare în lumea medicală. Primele cazuri au fost descoperite în Africa de Sud, dar există indicii că s-a răspândit deja în mai multe zone din lume. Se crede că este cea mai proastă variantă, cu aproximativ 50 de mutații suferite. OMS a programat o întâlnire de urgență pe această temă.

O nouă variantă de coronavirus creează îngrijorare în lumea medicală. Cea mai recentă versiune are cele mai puternice mutații până acum și se crede că este cea mai proastă variantă pe care au văzut-o.

Primele cazuri confirmate sunt încă concentrate în cea mai mare parte într-o provincie din Africa de Sud, dar există indicii că s-ar putea fi răspândit și mai mult, potrivit BBC.

Varianta se numește B.1.1.529 și este probabil să primească un nume de cod grecesc (cum ar fi variantele Alpha și Delta) de către Organizația Mondială a Sănătății vineri, care a programat o întâlnire de urgență pe această temă.

Profesorul Tulio de Oliveira, directorul Centrului pentru Răspuns și Inovare la Epidemii din Africa de Sud, a spus că există o „constelație neobișnuită de mutații” și că este „foarte diferită” de alte variante care au circulat.

„Această variantă ne-a surprins, are un salt mare în evoluție [și] multe alte mutații la care ne așteptam”, a spus el.

Într-un briefing pentru presă, profesorul de Oliveira a spus că au existat 50 de mutații în total și mai mult de 30 sunt la proteina spike, care este ținta majorității vaccinurilor și cheia pe care virusul o folosește pentru a debloca ușa în celulele corpului nostru.

Mărind și mai mult la domeniul de legare la receptor (aceasta este partea virusului care face primul contact cu celulele corpului nostru), are 10 mutații, în comparație cu doar două pentru varianta Delta care a măturat lumea.

Acest nivel de mutație a venit cel mai probabil de la un singur pacient care nu a putut să învingă virusul.

Vaccinurile, posibil să nu fie eficiente

O mulțime de mutații nu înseamnă automat: rău. Este important să știm ce fac acele mutații de fapt. Dar îngrijorarea este că acest virus este acum radical diferit de cel original care a apărut în Wuhan, China. Aceasta înseamnă că vaccinurile, care au fost concepute folosind tulpina originală, ar putea să nu fie la fel de eficiente.

Unele dintre mutații au mai fost observate în alte variante, ceea ce oferă o perspectivă asupra rolului lor probabil în această variantă.

Aceste mutații ar putea face vaccinurile mai puțin eficiente, dar există altele care sunt complet noi.

Incertitudini și lipsă de informații

Profesorul Richard Lessells, de la Universitatea KwaZulu-Natal din Africa de Sud, a declarat: „Ne dau îngrijorarea că acest virus ar putea avea o transmisibilitate sporită, o capacitate sporită de a se răspândi de la o persoană la alta, dar ar putea, de asemenea, să ocolească părți ale sistemului imunitar. "

Au fost 77 de cazuri pe deplin confirmate în provincia Gauteng din Africa de Sud, patru cazuri în Botswana și unul în Hong Kong (care este direct legat de călătoriile din Africa de Sud). Cu toate acestea, există indicii că varianta s-a răspândit și mai larg.

Această variantă pare să dea rezultate ciudate (cunoscute sub numele de abandon al genei S) în testele standard și care pot fi folosite pentru a urmări varianta fără a face o analiză genetică completă. Aceasta sugerează că 90% din cazurile din Gauteng ar putea fi deja această variantă și „s-ar putea să fie deja prezentă în majoritatea provinciilor” din Africa de Sud. Dar asta nu ne spune dacă se răspândește mai repede decât Delta, este mai gravă sau în ce măsură poate sustrage protecția imunitară care vine de la vaccinare.

De asemenea, nu ne spune cât de bine se va răspândi varianta în țările cu rate de vaccinare mult mai mari decât cele 24% din Africa de Sud care este complet vaccinată, deși un număr mare de oameni din țară au avut Covid.

Deci, deocamdată, am rămas cu o variantă care ridică preocupări semnificative în ciuda unor goluri uriașe în cunoștințele noastre și care trebuie urmărită îndeaproape și care pune întrebări profunde despre ce să facem și când. Lecția pandemiei este că nu poți aștepta întotdeauna până când ai toate răspunsurile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel