O nouă metodă de diagnosticare a tumorilor agresive

Celulele umane. FOTO: pexels.com
Cercetătorii au dezvoltat o nouă metodă, ieftină, care poate identifica tumorile care tind să fie foarte agresive.

Metoda, tumorilor. Cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia au dezvoltat o nouă metodă care poate identifica tumorile extrem de eterogene care tind să fie foarte agresive. Tehnica este prezentată pe larg în revista științifică Nature Communications.

„Mă aștept ca CUTseq (n. r. denumirea moii metode) să găsească multe aplicații utile în diagnosticul cancerului. (...) Secvențializarea tumorilor în mai multe regiuni va fi din ce în ce mai folosită în cadrul diagnosticului, pentru a identifica pacienții cu tumori extrem de eterogene care trebuie tratate mai agresiv. Cred că metoda noastră poate juca un rol principal aici", susține Nicola Crosetto, cercetător senior la Departamentul de Biochimie Medicală și Biofizică al Institutului Karolinska și unul dintre autorii seniori ai lucrării.

Potrivit datelor oferite de Institutul suedez, metoda funcționează cu ADN extras din biopsii multiple și chiar din porții foarte mici de secțiuni de țesuturi subțiri. Prin etichetarea ADN-ului extras din mai multe regiuni ale aceleiași tumori proba cu coduri de bare moleculare unice, se poate obține o imagine cuprinzătoare a eterogenității CNA-urilor într-o tumoră cu un singur experiment de secvențiere.

CUTseq nu se limitează doar la diagnosticarea cancerului, potrivit cercetătorilor: "ar putea fi utilizat ca platformă pentru autentificarea liniei celulare și pentru a monitoriza stabilitatea genomului în depozitele mari de linii celulare și biobanks. Magda Bienko, celălalt autor principal al lucrării, consideră că "ar putea fi aplicat și în ecologie, ca o alternativă la alte metode de secvențiere a genomului de reprezentare redusă, precum RAD-seq, pentru a evalua biodiversitatea într-un mod rentabil".

Cercetarea a fost susținută de Societatea Suedeză de Cercetări Medicale, Laboratorul Science for Life, Consiliul de Cercetări Suedez, Fundația Ragnar Söderberg, Societatea Suedeză de Cancer, Fundația Suedeză pentru Cercetări Strategice și Programul de Cercetare Strategică în Cancer de la Karolinska Institutet.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel