O inimă sănătoasă te ține departe de diabet. Ce ai de făcut

Inima
Un studiu recent a investigat efectele unei bune sănătăți cardiovasculare în prevenirea diabetului de tip 2 la persoanele de vârstă mijlocie. 

Rezultatele unui studiu olandez susține că adulții de vârstă mijlocie cu o inimă sănătoasă au un risc redus de a dezvolta diabet. Studiul a sesizat că, indiferent de predispoziția genetică, sănătatea inimii reduce riscul de a dezvolta diabetul în rândul persoanelor de vârstă mijlocie. Dacă nivelurile de glucoză din sânge rămân prea mari pentru perioade lungi de timp pot deteriora diferite organe și sisteme ale corpului.

Autor principal al studiului, medicul Fariba Ahmadizar, profesor la Centrul Medical al Universității Erasmus din Olanda, a explicat motivația din spatele studiului:

”Cercetările anterioare au arătat că factorii de risc cardiovascular sunt în mare parte asociați cu riscul pentru diabet. (...) Cu toate acestea, datele cu privire la riscul de viață al incidentului T2D în diferite categorii de sănătate cardiovasculară au fost rare”, a adăugat Fariba Ahmadizar.

Studiul a inclus 5.993 de participanți fără diabet la începutul studiului. Datele au provenit din Studiul de la Rotterdam - un studiu prospectiv de cohortă asupra unei populații care locuiește în comunitate cu vârsta de 55 de ani și peste în Rotterdam. Vârsta medie a participanților a fost de 69 de ani, iar 58% au fost femei.

Voluntarii din studiu au primit scoruri privind sănătatea cardiovasculară pe baza unei game de parametri pe care oamenii de știință au măsurat-o la momentul inițial. Acestea includ indicele de masă corporală, fumatul, tensiunea arterială, colesterolul total, activitatea fizică și dieta. În plus, echipa a calculat și sănătatea inimii – au luat tensiunea arterială, colesterolul total și fumatul. Fiecare participant a primit, de asemenea, un scor comportamental, care a ținut cont de indicele de masă corporală, fumat, dietă și activitate fizică. În evaluarea predispoziției genetice la diabet, cercetătorii au folosit 403 de variante genetice independente asociate bolii pentru a genera un scor de risc genetic.

Rezultatele cercetării olandezilor i-au determinat pe cercetători să concluzioneze că, indiferent de predispoziția genetică, sănătatea inimii este cea mai importantă în prevenirea diabetului în rândul persoanelor de vârstă mijlocie, arată Medical News Today.

Studiul științific poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel