Oțetul de mere, ce poate face cu adevărat și ce nu. Dovezi medicale

Oțetul de cidru de mere
Dacă ar fi să dăm crezare informațiilor care circulă pe internet, oțetul de cidru de mere e leacul-minune pentru aproape orice, de la slăbire, tratarea diabetului, până la mătreață și păduchi. Dar funcționează cu adevărat? Iată ce spun specialiștii.

Oțetul este produs atunci când bacteriile se hrănesc cu zaharuri și alcool în sucuri de fructe, vin, miere și lichide similare. Rezultatul este o soluție de acid acetic care poate avea și alți nutrienți. Oțetul de cidru de mere începe de la sucul obținut din mere. Nu pare să existe nimic special în ceea ce privește beneficiile sale pentru sănătate, în comparație cu alte tipuri de oțet. Poate că aroma și mirosul mai plăcut au contribuit la creșterea reputației sale, arată specialiștii. iată ce dovezi medicale există despre el: 

Slăbire

Într-un studiu mic din 2009, realizat pe 175 de persoane, supraponderalii care au băut 30 sau 60 de ml de oțet de cidru de mere (diluat cu alte lichide) au pierdut în greutate într-un ritm ușor mai rapid. Și au pierdut grăsimea de pe burtă. Dar nu există dovezi medicale că mai mult oțet vă va ajuta să scăpați kilogramele în plus sau că o să slăbiți repede. Un alt studiu, din 2018, arată că oțetul de mere poate fi folosit într-o dietă strictă cu puține calorii, pentru slăbire, dar sub supraveghere medicală. 

Scade glicemia

Oțetul poate ajuta pe cineva cu diabet să controleze cantitatea de glucoză din sânge după masă, precum și hemoglobila hlicată (HbA1c), o măsură a glicemiei „medii" din ultimele câteva luni, arată un alt studiu, din 2008, efectuat pe șoareci! Dar nu va vindeca diabetul și nu va lua locul medicamentelor prescrise. Câteva lingurițe în apă sau alimente pot fi de ajutor, atâta timp cât nu aveți boli de rinichi. Glicemia mare poate duce, în timp,la boli de inimă, boli de rinichi, accident vascular cerebral și orbire.

Controlul insulinei

Oțetul de mere poate ajuta și la menținerea nivelului de insulină mai scăzut după ce mâncați, arată un studiu din 2004 și un alt studiu, din 2015. Celulele au nevoie de acest hormon pentru a extrage glucoza din sânge și a o folosi pentru a produce energie. Dar prea multă insulină eliberată prea des poate face corpul să fie mai puțin sensibil la aceasta - o afecțiune numită rezistență la insulină care poate duce la diabetul de tip 2 sau îl agravează.

Nivelul de colesterol și bolile cardiovasculare

Adăugarea de oțet de mere în dietă vă poate ajuta sănătatea cardiovasculară. Câteva studii, majoritatea realizate pe șoareci (studiul 1, studiul 2, studiul 3, studiul 4 și analiza) arată că acidul acetic din oțetul de cidru de mere poate ajuta pe cei cu un nivel ridicat de grăsimi din sânge, colesterol ridicat și tensiune arterială ridicată (hipertensiune), susținând ficatul, care este responsabil pentru crearea colesterolului.

Circulația și varicele

Varicele pot fi dureroase și chinuitoare. Tratamente simple, naturale pentru varice, pot ajuta la reducerea simptomelor lor. Un studiu din 2016 asupra utilizării topice a oțetului din cidru de mere a arătat că a redus simptomele varicelor, cum ar fi durerea, crampele, mâncărimea și caracteristicile vizuale ale venelor în comparație cu controlul.

Luptă cu germenii

Oțetul de cidru de mere - orice oțet, de fapt - va ucide niște germeni (arată un studiu din 2018) din cauza acidului acetic pe care-l conține. Funcționează cel mai bine în alimentație - pentru că curăța bacteriile care rămân pe frunzele de salată, de exemplu. Dar nu e indicat să dezinfectezi o tăietură sau o rană cu oțet. Și pentru că este un acid, există riscul că ar putea arde chimic pielea delicată. Pe de altă parte, un alt studiu, din 2015, arată că o combinație de suc de lămâie și oțet a redus numărul de bacterii de pe suprafețele din casă. 

Mătreaţă și căderea părului

De mult s-a sugerat - din diferite motive - ca o clătire cu oțet de mere te poate scăpa de mătrează sau că îți va face părul să crească mai repede. Dar nu există dovezi medicale care să confirme că oțetul te scapă de mătreață, ucide bacteriile sau ciupercile, ori că elimină reziduurile de șampon sau acumularea de produse chimice care afectează scalpul. Dermatologii vă pot ajuta cu mătreața și cu căderea părului, așa că cereți-le ajutorul. Mătreața, care e cea mai „comercializată” problemă a scaslpului, poate fi de fapt cauzată de mai multe afecțiuni ale pielii.

Păduchii

Unii spun că oțetul este o modalitate bună de a scăpa de aceste creaturi și de ouăle lor. Știința spune că nu! Într-un studiu din 2004, chiar și atunci când a fost comparat cu efectele pe care le au ale așa-zise remedii la domiciliu contra păduchilor - alcoolul, uleiul de măsline, maioneza, gazul – oțetul a avut cele mai mici efecte.

Albirea dinților

Oțetul de mere poate să-ți facă dinții să strălucească, dar le și îndepărtează smalțul - stratul de protecție subțire, dur, exterior! De fapt, așteptați cel puțin 30 de minute după ce mâncați sau beți oțet pentru a vă spăla pe dinți. Dacă dinții dvs. sunt decolorati, căutați pasta de dinți cu efect de albire sau produse aprobate de Societățile profesionale ale dentișitilor sau discutați cu medicul stomatolog, nu apelați la tot felul de bazaconii. Un studiu din 2014 arată de fapt că dintre oțetul normal, oțetul de mere și peroxidul de oxigen, oțetul este cel care degradează cel mai tare dinții!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel