Nu mai pune niciodată felii de lămâie în pahar. Pericolul ascuns la care te supui

Ce ar putea fi mai răcoritor decât un cocktail gustos pe bază de lămâie? Folosită pentru decorarea multor băuturi, lămâia tăiată în sferturi sau felii completează frumos paharele. Cu toate acestea, un studiu a arătat că aceste felii de lămâie pe care barurile și restaurantele le servesc în pahare sunt periculoase. 

Lămâia este o adevărată sursă de nutrienți și vitamine. În plus, are proprietăți antimicrobiene. Deși este bogată în flavonone, luptând împotriva bacteriilor, potrivit unui studiu publicat în Journal of Environmental Health, feliile de lămâie, servite în baruri și restaurante, ar putea transporta bacterii.

Cercetătorii au analizat mostre de felii de lămâie cu tot cu coajă, luate din diferite baruri și unități de catering, fără știrea personalului lor. Aceste bucăți au fost luate imediat ce băutura a fost servită clientului și înainte ca acesta să o atingă.

Astfel, după analiza celor 76 de lămâi luate, 69,7% din bucățile lor conțineau bacterii E. coli sau ciuperci. Și întrucât felia de lămâie este de obicei pusă pe marginea paharului, clientul restaurantului va ingera toate aceste bacterii. De asemenea, conform concluziei acestei analize, lămâia, mai ales coaja, poate conține o varietate de microbi, mai ales atunci când acest citric este tăiat în felii.

De unde vine proliferarea microbiană?

Nu există o certitudine completă cu privire la originea acestor bacterii, dar, potrivit cercetătorilor, această contaminare ar putea proveni de la personalul restaurantelor care nu respectă igiena sanitară. Enterobacteriaceele și bacteriile Gram-negative ar putea proveni de la degetele angajaților prin contaminarea fecală umană sau din carne crudă. Pe de altă parte, această contaminare ar putea avea loc înainte de sosirea lămâilor în restaurante și magazine, după ce acestea sunt atinse de alte persoane din afara unității.

Boli cauzate de microbii detectați

Acești microbi, găsiți în probele de lămâie, au capacitatea de a provoca boli infecțioase, deși studiul în sine nu arată cu certitudine că clienții restaurantelor sunt în pericol grav sau că această contaminare poate fi o amenințare pentru sănătatea lor. Mai mult, până în prezent nu a fost raportat niciun caz de contaminare. Astfel, riscul de infecție rămâne foarte rar, datorită sistemului imunitar care luptă și protejează organismul de orice bacterie nedorită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel