Nouă metodă de testare a cancerului: detectează cu precizie fazele incipiente ale bolii

RMN          FOTO: Facebook Dănuț Cristescu
O nouă metodă de testare a cancerului este capabilă să distingă celulele canceroase încă în fază incipientă. Mai mult, testul poate diferenția cu precizie etapele bolii.

Cercetătorii au descoperit o nouă metodă de detectare a cancerului în stadiile incipiente, folosind un agent de contrast RMN țintit care se leagă de proteine. Descoperirea aparține unei echipe de cercetători condusă de profesorul Regents al Universității de Stat din Georgia, Jenny Yang.

În studiul lor, publicat în revista Science Advances, Yang și colegii ei de la Georgia State și Universitatea Emory descriu un biomarker nou identificat pentru detectarea metastazelor hepatice. Cu testele actuale, cum ar fi biopsiile, cancerul la ficat este adesea detectat în stadii avansate, ceea ce poate limita opțiunile de tratament și reducerea ratei generale de supraviețuire. Descoperirea ar putea avea un impact mare, inclusiv poate duce la o mai mare eficiență în stabilirea unui diagnostic și a unui tratament de precizie și un risc mai mic pentru pacienți.

„Această desccoperire aduce o schimbare majoră. Are posibilitatea de a avea multe alte aplicații, cu adevărat pentru orice tip de cancer”, a spus Yang. „O aplicăm deja la 10 tipuri diferite de cancer în laborator”.

Celulele canceroase, vizibile în fază incipientă 

Cercetătorii, a căror activitate este finanțată de Institutul Național al Cancerului, au dezvoltat un agent care poate viza anumiți receptori - în acest caz, receptorul chemokinei 4 (CXCR4). Receptorul este supraexprimat în organele cu metastaze, precum ficatul, la persoanele care au cancer.

Este de așteptat ca agentul de contrast RMN țintit pe baza de proteineIRM să depășească barierele majore în diagnosticul precoce, arătând chiar și cazuri minuscule de celule canceroase pe scanări multicolore numite RMN de precizie (pMRI), o nouă metodologie imagistică.

Folosind tehnologia RMN, agenții de contrast poartă elementul gadoliniu pentru a îmbunătăți imaginile. În timpul lucrărilor sale anterioare care analizează calciul, Yang a decis să testeze modul în care un metal, precum gadoliniu, ar interacționa cu proteinele. Proteina se înfășoară în jurul elementului și o transportă, fiind vizibilă. Echipa lui Yang a descoperit că designul proteinei este mult mai eficient în semnalarea bolii.

Testarea diferențiază etapele bolii cu precizie 

„În prezent, este dificil să vedem stadiile timpurii ale bolii în ficat, chiar și în biopsia invazivă”, a spus Yang. „Testarea diagnostică folosind acest agent de contrast nu poate doar să identifice prezența bolii, ci și să diferențieze etapele bolii cu sensibilitate și acuratețe ridicate. Aceasta este partea cea mai frumoasă a acestei lucrări."

Rezultatele sunt atât de promițătoare, încât se fac deja primii pași către studiile clinice pentru a primi aprobarea FDA. „Ne-am întâlnit deja cu FDA, deci avem un plan”, a spus Yang. „Sperăm că în termen de 18 luni, până la doi ani să putem efectua primele noastre studii clinice.”

Yang, care este, de asemenea, director asociat al Centrului de Diagnostic și Terapeutică, deține 17 brevete din SUA și 18 brevete străine în inginerie proteică.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel