Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Nilvadipina, medicament pentru hipertensiune încetinește progresia Alzheimer?
17 iun, 17:01
Medicamentul nilvadipină administrat celor care au hipertensiune crește fluxul de sânge către centrul din creier responsabil cu memoria și învățarea, fără a afecta alte regiuni ale creierului, printre persoanele cu boală Alzheimer. Constatările unei noi lucrări arată că scăderea recunoscută a fluxului sangvin cerebral la pacienții cu Alzheimer poate fi inversată în unele regiuni. Mai sunt necesare încă studii clinice.
 Boala Alzheimer

În încercarea de a găsi noi tratamente care să încetineasacă progresia bolii Alzheimer, cercetătorii au descoperit că medicamentul pentru hipertensiune arterială nilvadipină a crescut fluxul de sânge în centrul de memorie și învățare al creierului în rândul persoanelor cu boală Alzheimer, fară a afecta alte părți ale creierului, arată o nouă lucrare publicată în jurnalul Hypertension al American Heart Association.

Ce face nilvadipina, medicamentul pentru hipertensiune

Aceste constatări indică faptul că scăderea cunoscută a fluxului sangvin cerebral care apare la pacienții cu Alzheimer poate fi inversată în unele regiuni ale creierului. Cu toate acestea, o întrebare importantă este dacă această creștere observată în fluxul sangvin cerebral se traduce în beneficiile clinice, notează autorii.

Boala Alzheimer este cea mai comună formă de demență. Riscul de îmbolnăvire crește odată cu vârsta și cauzele sunt în mare parte necunoscute. Studiile anterioare au arătat că fluxul sangvin la nivelul creierului scade în cazul bolii Alzheimer.

Nilvadipina este un blocant al canalelor de calciu utilizat pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute - hipertensiune. Cercetătorii au încercat să descopere dacă nilvadipina ar putea contribui la tratarea bolii Alzheimer prin compararea utilizării nilvadipinei cu a unui placebo în rândul persoanelor cu form ușoare până la moderate ale bolii Alzheimer.

Cercetătorii au repartizat aleatoriu 44 de participanți la studiu pentru a primi fie nilvadipină, fie un placebo, timp de șase luni. Nici cercetătorii și nici participanții nu au știut cine a primit medicamentul sau placebo-ul, care a fost împărțit în mod egal între cele două grupuri. La începutul studiului și după șase luni, cercetătorii au măsurat fluxul sangvin către anumite regiuni ale creierului, utilizând o tehnică unică de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN).

Fluxul sangvin a crescut notabil

Rezultatele au arătat că fluxul sangvin către hipocampus – centrul de memorie și învățare al creierului - a crescut cu 20% în rândul grupului cu nilvadipină, comparativ cu grupul placebo. Fluxul de sânge în alte regiuni ale creierului a fost neschimbat în ambele grupuri.

„Acest tratament pentru hipertensiune este promițător, deoarece nu pare să scadă fluxul de sânge în creier, care ar putea provoca mai mult râu decât beneficii", a spus autorul studiului, dr. Jurgen Claassen, doctor în medicină, profesor asociat la Universitatea Radboud Centrul Medical din Nijmegen, Olanda. „Chiar dacă niciun tratament medical nu este lipsit de risc, obținerea unui tratament pentru hipertensiune arterială ar putea fi importantă pentru a menține sănătatea creierului la pacienții cu boală Alzheimer".

Cercetătorii au remarcat faptul că dimensiunea eșantionului de subiecți a fost prea mică și că timpul de urmărire a fost prea scurt pentru a studia în mod fiabil efectele acestei creșteri a fluxului sangvin cerebral asupra măsurilor structurale ale creierului și asupra măsurilor cognitive.

Participanții la studiu au fost examinați între 2013 și 2015 ca parte a unui proiect de cercetare mai mare care a comparat nilvadipina cu placebo în rândul a mai mult de 500 de persoane cu o boală Alzheimer ușoară până la moderată (vârsta medie 73 de ani, mai mult de jumatate fiind femei și cea mai mare parte de rasă caucaziană).

În acest proiect mai mare, efectele asupra fluxului sangvin cerebral nu au fost însă măsurate. În general, nu a fost observat niciun beneficiu clinic al utilizării nilvadipinei. Cu toate acestea, un subgrup de pacienți cu simptome ușoare de boală au arătat beneficii, în sensul unui declin mai lent al memoriei.

Ipoteză sugerată și de alte studii

Studiile anterioare au sugerat că tratamentul pentru hipertensiune ar putea reduce riscul apariției demenței. Autorii cred că efectele benefice asupra fluxului de sânge creier ar putea explica o parte din acest efect.

Studiul este unul din puținele care folosesc această tehnică RMN pentru a cerceta efectele tratamentului asupra fluxului sangvin cerebral, făcând cercetările suplimentare critice. În plus, numărul mic de participanți de rasă și etnie similare înseamnă că rezultatele pot să nu se aplice altor populații.

„În viitor, trebuie să aflăm dacă îmbunătățirea fluxului de sânge, în special în hipocampus, poate fi folosit ca un tratament de sprijin pentru a încetini progresia bolii Alzheimer, în special în primele stadii de boală, a spus Claassen.


Ştiri Recomandate

Expunerea la nicotină în primii 4 ani de viață, probleme de hiperactivitate și conduită
Test de sânge care arată ritmul personal de îmbătrânire
Locuințe pentru medici, Satu Mare. 13 apartamente ANL repartizate
Dr Stefan Voiculescu despre riscul cancerului de sân, când și de ce apare
Trei cazuri de scarlatină, la o școală din Drăgășani
Antigripal: 29.235 de suceveni s-au vaccinat până la 1 decembrie
Blocul Operator Central al SUUB va fi redeschis. 11 săli de operație moderne
Ministerul Sănătății, ultimele informații despre REZIDENȚIAT 2019
Rujeola, 140.000 de decese în 2018. OMS: Moartea unui copil de o astfel de boală e revoltător
Prognostic hepatita C, simptome și tratament
Dr Ștefan Voiculescu. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Dr Ștefan Voiculescu, totul despre cancerul la sân la Interviurile DC News și DC Medical
Subnutriția copiilor din Africa, redusă de apariția supermarketurilor
3 bebeluși ținuți în incubator au făcut infecție cu stafilococ auriu la Maternitatea Giulești, în primăvară
EXCLUSIV
Robotul cu raze UVC: dezinfecția rapidă a incubatoarelor pentru nou-născuți
Aniridia, boală oculară rară. Posibile medicamente
Rezidențiat 2019. 3.259 de absolvenți vor da examen la UMF Carol Davila București
Operație fibrom uterin, tot ceea ce trebuie să știți despre proceduri și urmări
Robotul cu raze UVC
EXCLUSIV
Robotul cu raze UVC: dezinfecție făcută la Terapie Intensivă, fără să scoți pacienții pe hol
Auz: evoluția acestuia la oameni și mamifere, descifrată cu ajutorul unor fosile
Crucea Roşie, Apel umanitar pentru Albania: De vineri se pot face donaţii de 2 euro prin SMS
Diana Păun: Rezistenţa antimicrobiană, o deficienţă majoră în sistemul sanitar
Ministrul Agriculturii: Medicamentul şi antibioticul nu trebuie considerate mărfuri
Cancer mamar triplu negativ: doi biomarkeri prezic tratamentul potrivit
Ce trebuie să știe fiecare femeie despre glanda tiroidă
Un medicament pentru diabet ar putea fi și tratament anti-îmbătrânire
Boala de reflux gastroesofagian. Cum să-i faceți față de sărbători
Țeapa cu apa alcalină, explicată de chirurgul Mihail Pautov
Taxa clawback va fi „relaxată”, anunțul ministrului Sănătății
Alimentarea cu gaze, reluată la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Slatina
Victor Costache, despre șpagă: Prevederi în contractele de muncă, o posibilă soluție
Testul de sânge care prezice reacţia pacienţilor la medicamente înainte de administrare
Turistă salvată în urma unei hipotermii severe
Hepatita, eliminată complet până în 2030? Cât ar trebui să se investească și unde
Comentarii