Neuropatia diabetică, cum recunoști semnele bolii cu (prea) multe fațete

Neuropatia diabetică afectează peste jumătate dintre diabetici
Neuropatia diabetică este una dintre complicațiile frecvente ale diabetului zaharat: aproximativ 50% dintre persoanele cu diabet zaharat ajung să dezvolte o formă de neuropatie.

Cauza pentru care apare neuropatia diabetică este nivelul ridicat de glucoză din sânge pe termen lung, care poate cauza leziuni ale nervilor din diverse zone ale corpului, cu impact negativ asupra multor funcții ale organismului.

Neuropatia diabetică este afecțiune cu caracter progresiv, ce poate fi fără semne evidente în stadiile incipiente, motiv pentru care poate rămâne în multe cazuri nediagnosticată sau este diagnosticată tardiv, când boala este într-o fază avansată. În condițiile în care se estimează că aproximativ 1 din 2 persoane cu diabet zaharat nu știe că e bolnav, rămâne expusă riscului de a dezvolta complicații severe.

Nueorpatia diabetică poate avea complicații grave, care pot afecta puternic viața: de la ulcerații și amputații la nivelul picioarelor, până la ischemie miocardică silențioasă – un factor de risc major pentru infarctul miocardic.

„Neuropatia diabetică este o complicație frecvent întâlnită a diabetului zaharat de tip 1 și de tip 2, cu implicații extinse la nivelul întregului organism. Manifestările neuropatiei diabetice sunt extrem de variate, însă simptomele nu sunt evidente, în destul de multe cazuri, și pot fi ignorate, ceea ce reprezintă un risc crescut de agravare, în timp, și deteriorare a stării de sănătate. Este esențial ca odată pus diagnosticul de diabet zaharat să fie realizat screening-ul conform ghidurilor internaționale pentru neuropatie și asigurarea unei îngrijiri adecvate, care să limiteze evoluția acestei complicații”, a precizat Prof. Dr. Gabriela Radulian, Președintele Societății de Neuropatie Diabetică.

Neuropatia diabetică este o complicație cu multiple manifestări, care ar putea să afecteze întreg organismul. Sistemul cardiovascular, aparatul respirator, aparatul digestiv, aparatul urogenital, funcțiile motorii sau funcțiile senzoriale pot fi afectate de o formă de neuropatie diabetică.

Totuși, specialiștii încadrează această complicație gravă a diabetului zaharat în câteva categorii principale, în funcție de componenta sistemului nervos afectată.

Neuropatia periferică, cea mai comună formă de neuropatie la persoanele cu diabet și afectează funcțiile motorii sau senzoriale, la nivelul membrelor inferioare de regulă, se constituie neuropatia diabetică periferică. În principal, neuropatia diabetică periferică se manifestă prin deteriorarea simetrică a funcției senzoriale, care poate facilita apariția ulcerațiilor specifice piciorului diabetic, din cauza unor leziuni ce pot trece neobservate sau a distribuției asimetrice a presiunii la nivelul membrelor inferioare.

Simptomele neuropatiei diabetice periferice includ:

Senzații de arsură

Durere

Amorțeală

Furnicături

Senzație de slăbiciune

În cazul acestei forme de neuropatie, simptomele pot varia de la alterarea ușoară a sensibilității nervoase, până la pierderea completă a acesteia, astfel încat orice traumatism poate conduce la apariția piciorului diabetic – o cauză principală a amputațiilor non-traumatice, la nivel mondial.

În același timp, neuropatia diabetică periferică poate determina tulburări de echilibru, pierderea tonusului muscular la nivelul membrelor superioare și inferioare sau durere la mers.

Neuropatia autonomă sau vegetativă afectează practic toate funcțiile organismului. Apar, spre exemplu, modificări ale  tensiunii arteriale, ale digestiei și urogenitale.

Simptomele pot fi foarte variate și depind de funcțiile și organele afectate:

Tahicardie de repaus sau tulburări ale ritmului cardiac

Senzație de amețeală la modificarea poziției din ortostatism în clinostatism

Senzație de balonare, greață

Vărsături

Disfagie (dificultate în înghițire)

Constipație

Diaree

Incontinență pentru materii fecale

Gastropareză

Incontinență urinară și infecții ale tractului urinar

Disfuncție erectilă

Uscăciunea mucoasei vaginale

Transpirație în exces sau anhidroză (absența sau diminuarea transpirației)

Totodată, poate afecta capacitatea de a recunoaște episoadele de hipoglicemie, care se pot agrava în cazul în care nu sunt luate măsurile necesare pentru contracararea scăderii glicemiei.

Neuropatia proximală numită și amitrofia diabetică, este o altă formă de neuropatie diabetică, care se manifestă de această dată la nivelul nervilor care controlează mușchii șoldului, feselor sau ai  coapsei.

Simptomele neuropatiei proximale pot include:

Durere bruscă și uneori severă la nivelul șoldului, feselor sau coapsei

Slăbiciune la nivelul membrelor inferioare, care îngreunează ridicarea din poziția șezut

Pierderea reflexelor osteo-tendinoase

Pierderea de țesut muscular

Scădere în greutate

Neuropatia diabetică focală sau mononeuropatia

Spre deosebire de celelalte forme de neuropatie diabetică, care se prezintă sub formă de polineuropatii (sunt afectați mai mulți nervi), neuropatia diabetică focală se prezintă sub formă de mononeuropatie și afectează de regulă regiunea capului, trunchiului, membrelor superioare sau inferioare.

În funcție de tipul de nerv pe care îl implică, simptomele pot include:

Sindromul de tunel carpian (cel mai frecvent): dureri, amorțeli și furnicături la nivelul degetelor, adesea nocturne

Dureri, amorțeli și furnicături la nivelul membrelor superioare

Dureri la nivelul trunchiului

Diplopie (vedere dublă), probleme de focalizare a vederii, hemipareză (pareză într-una din jumătățile corpului)

Societatea de Neuropatie Diabetică a organizat în 10 octombrie Conferința-dezbatere „Neuropatia diabetică, o afecțiune cu (prea) multe fețe. Din inimă...până în vârful piciorului: recunoaște semnele!” își propune să tragă un semnal de alarmă cu privire la riscurile asociate în particular neuropatiei periferice și celei autonome și la necesitatea îmbunătățirii prevenției sau limitării evoluției, depistării precoce și controlului acestei complicații a diabetului zaharat.

Evenimentul are loc în deschiderea celui de-al 7-lea Congres Național de Neuropatie Diabetică și Picior Diabetic – cu participare internațională și reunește experți în domeniu din România și de pe plan internațional, care aduc în atenție problematica neuropatiei diabetice în relație cu manifestările bolii și semnele specifice care nu trebuie ignorate, pentru instituirea unei îngrijiri corespunzătoare care să asigure un control eficient al afecțiunii.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel