Ne putem intoxica când bem prea multă apă? Medicul Radu Țincu explică

Apa este foarte importantă în organism
Medicul Radu Țincu spune că ”ar trebui să bem apă și să corectăm electroliții, în special sodiul și potasiul”, nu să consumăm apă în exces.

Medicul Radu Țincu a vorbit , la un post TV, despre intoxicația cu apă, care sunt simptomele și ce trebuie să facem atunci când apare o astfel de problemă.

”Bem apă în exces și nu ținem cont de faptul că aceasta diluează electroliții din sânge și că ar trebui să bem apă și să corectăm și electroliții, în special sodiul și potasiul. În momentul în care bem mai multă apă decât este necesar, apare o diluție la nivelul sângelui, cu scăderea sodiului și cu apariția edemului celular. Însă aceste două mecanisme, scăderea sodiului și apariția edemului celular se manifestă în special la nivelul celulelor nervoase, la nivelul creierului, unde poate apărea edemul cerebral și creșterea presiunii în interiorul cutiei craniene”, a explicat doctorul Țincu.

Astfel apar stările de somnolență, letargie, confuzie. ”Trebuie să facem acest consum de apă proporțional și cu eliminarea de apă. Sunt anumite boli, cum ar fi bolile renale cronice, unde pacienții nu mai pot urina câtă apă ingeră și au nevoie de o ajustare a dozei. La fel se întâmplă și la pacienții care au insuficiență cardiacă, pentru că inima nu poate pompa o cantitate atât de mare de apă care apare în urma ingestiei exagerate”, a mai explicat Radu Țincu, Antena 3.

Când corpul tău se deshidratează, celulele transmit un semnal creierului, prin care îi spune că îți este sete. Dar deshidratarea îți afectează creierul în moduri mai surprinzătoare. Deși mecanismul nu este pe deplin înțeles, deshidratarea este legată de o scădere a bunei dispoziții și a performanței cognitive. O revizuire din iunie 2013, publicată în Jurnalul Colegiului American de Nutriție,  a dezvăluit că un nivel de deshidratare de doar 2%  a afecta performanțat în sarcinile care au necesitat atenție, psihomotorii și abilități de memorie imediată. 

Un alt studiu din februarie 2012, publicat în Journal of Nutrition, a constatat că până și deshidratarea ușoară era suficientă pentru a provoca tulburări de dispoziție. Deshidratarea poate provoca, de asemenea, probleme în creier atunci când nivelurile de electroliți scad prea mult. Electroliții sunt minerale precum potasiul și sodiul care ajută semnalele electrice să treacă între celule. Dacă aveți un nivel prea scăzut de electroliți, puteți prezenta o defecțiune sau o perturbare a acestor semnale, ceea ce poate provoca răsucire musculară involuntară și chiar convulsii.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel