Activitatea fizică poate fi aliatul...
Natașa Raab, celebra actriță care a devenit cunoscută mai ales pentru reclamă la produse lactate în care juca rolul Coanei Chiva, a ajuns de nerecunoscut.
Boala și suferința din ultima perioadă și-au pus amprenta asupra chipului ei și au transformat-o total, i-au albit părul, i-au adus cearcăne foarte mari, și i-au afectat și starea generală, astfel că actrița a ajuns țintuită la pat.
Actrița Natașa Raab a fost diagnosticată cu Parkinson în urmă cu doi ani, iar boala s-a agravat tot mai mult. În prezent, aceasta a dezvăluit că a ajuns să nu mai poată să se miște aproape deloc, fiind țintuită la pat. Din acest motiv, Natașa Raab are nevoie în permanență de o persoană care să o îngrijească și care să o ajute la treburi.
Actrița, acum în vârstă de 68 de ani, s-a mutat la țară, în casa prietenei sale, Viki, care îi este alături și o îngrijește permanent.
Recent, într-un interviu pentru ego.ro, Natașa Raab a dezvăluit cum duce lupa cu boala și a spus că: "nu sunt mai bine, nu mai pot merge deloc, stau numai pat. Îmi tremură picioarele, nu mai am stabilitate, vorbesc foarte greu. Le urez tuturor Paște liniștit!".
Se pare că situația Natașei Raab s-a înrăutățit de anul trecut, de când nu a mai putut să meargă singură, fiind nevoită să stea mai mult în pat.
"Natașa nu poate merge, nu-și controlează mersul, dar mănâncă singură, iar mintea îi merge. Uneori vorbește mai greu, alteori e mai bine. Este și profesoară de dicție, așa că singură își face exercițiile de vorbire. Acum ne aflăm la mine la țară, am luat-o din casa ei din Craiova, aici vom petrece Paștele.
Acolo era mai greu, aici mă mai ajută soțul meu. Natașa ia cam 5 medicamente zilnic, după ce a fost diagnosticată cu Parkinson atipic, boală care evoluează încet. Are și un cărucior medical, cu care se deplasează, dar și un pat medical, adaptat nevoilor dânsei. S-a descurcat singură, până anul trecut, dar, în timp, n-a mai putut merge, trebuie susținută.
Intern, este însă bine cu analizele, doar mici probleme cu tensiunea. Vrea ca lumea să o rețină frumoasă, așa cum era când juca în filme", a dezvăluit Viki, prietena actriței.
Anul trecut, în ciuda bolii, Natașa Raab a filmat ultima reclamă în rolul "Coanei Chiva", personajul care i-a adus multă notorietate de-a lungul anilor.
"A venit întreaga echipă la mine acasă, am filmat, apoi vocea am compus-o din bucăți, la montaj, din vocea mea, de anii trecuți, dar și de acum. Am repetat de multe ori prin casă: Prea bun, prea ca la țară!, ca să iasă totul perfect", a mai spus actrița.
În trecut, Natașa Raab a fost diagnosticată și cu cancer ovarian, boală pe care a reușit să o învingă în cele din urmă, însă care a împiedicat-o să devină mamă.
"Ultima mea şansă de a avea copii s-a dus acum 16 ani, când am învins un cancer uterin şi am făcut o histerectomie (n.r. extirparea uterului). Imediat după aceea a venit moda cu inseminările în vitro, dar eu nu mai aveam în ce să inseminez. Nu am copii, însă am mulţi studenţi şi fini", declara Natașa Raab într-un interviu din 2017.
În anul 2019, actrița a mai trecut printr-un moment trist, atunci când soțul ei, Val Guțul, a fost diagnosticat cu cancer la vezica urinară, boală care l-a și răpus.
Moartea soțului ei și toate problemele adunate au făcut-o pe Natașa Raad să nu-mi mai dorească să trăiască.
"Mă simt foarte rău, vreau să mor şi eu, nu mai sunt aşa volubilă cum eram. Am o însoţitoare, care stă aici cu mine, la Craiova. Sunt foarte bolnavă, am o boală autoimună care îmi afectează creierul. Sunt lovită de soartă, aşa am fost toată viaţa, lovită de încercări. Sufăr că nu mai pot juca, că nu mai pot filma, viaţa mea s-a sfârşit şi aş vrea să mor, să merg după soţul meu drag şi iubit", mărturisea îndrăgita actriță în luna martie 2021.
Boala Parkinson este o afecțiune degenerativă a sistemului nervos. Boala apare în urma deficitului de dopamină, neurotransmițător important care va determina pierderea graduală a funcției neuronilor și incapacitatea de efectuare a mișcărilor corpului.
Cauzele exacte ale modificării nivelului de dopamină sunt necunoscute, dar se pare că modificările genetice au un rol important în acest proces.
Din acest motiv sunt predispuse persoanele care au în familie alți membrii care suferă de boala Parkinson, dar se pare că există mulți pacienți care nu au un istoric familial cu această boală.
Boala Parkinson apare foarte rar la persoanele tinere, iar femeile sunt mai puțin predispuse decât bărbații. De obicei, simptomele se instalează după vârsta de 50 de ani.
Manifestările bolii Parkinson apar gradual, iar gravitatea lor diferă de la o persoană la alta. În general, boala debutează cu un tremur slab la nivelul mâinilor sau al degetelor. Ulterior apare bradikinezia, adică încetinirea mișcărilor și rigiditatea musculară. Pacienții care suferă de boala Parkinson au vocea modificată și prezintă un control redus al mișcărilor.
Boala Parkinson evoluează cu incapacitatea de a menține echilibrul, oboseală musculară, durere, iar tremurul inițial se extinde și la alte părți ale corpului.
Constipația, probleme ale vezicii urinare, insomniile și tulburările cognitive sunt alte simptome care apar în această boală.
Simptomele grave care însoțesc boala Parkinson alterează starea fizică și psihică a pacienților și pot determina depresie, anxietate și insomnii.
Din păcate, boala Parkinson nu poate fi tratată, dar există medicamente care ajută la ameliorarea simptomelor. Vizita la medicul specialist trebuie făcută în orice fază a evoluției, iar apariția simptomelor de mai sus nu trebuie ignorată. Medicul neurolog va pune diagnosticul și va diferenția boala Parkinson de alte afecțiuni asemănătoare, precum: tremurul esențial, tulburări de echilibru sau alte afecțiuni neuropsihiatrice.
Boala Parkinson este controlată mai bine atunci când tratamentul este început de la debutul simptomelor. Alături de tratamentul medicamentos prescris de medicul specialist sunt recomandate fizioterapia, psihoterapia, menținerea unei diete sănătoase și colaborarea cu un logoped dacă apar probleme de vorbire.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Activitatea fizică poate fi aliatul...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Durerea și disconfortul în jurul...
La vârsta a doua, prevenția...