Aceasta este grupa de risc cea mai...
Afecțiunea reprezintă o problemă de sănătate majoră deoarece nu există deocamdată un tratament universal acceptat. Totuși, o soluție se conturează cu ajutorul unei surse neutilizate până acum: placenta.
Celulele stem se bucură de o popularitate binemeritată, fiind folosite în tratarea a 85 de boli grave, precum anumite tipuri de leucemie și cancer, limfomul și diferite tipuri de afecțiuni imune. Proprietățile regenerative ale acestor celule au fost explorate în mii de studii realizate în ultimii 30 de ani, sursa de recoltare a acestora fiind, în mod tradițional, cordonul ombilical.
Provocările întâlnite în tratarea traumatismelor craniocerebrale sunt în principal legate de repararea structurii neuronale și de recuperarea funcțională a pacienților, deoarece urmările leziunii implică inflamație cerebrală acută, distrugerea celulelor neuronale și deteriorarea barierei hematoencefalice, care are rol de protecție al creierului.
Strategia de tratare și recuperare este, astfel, o știință foarte delicată, luând în considerare provocările întâlnite. Totuși, mai multe studii arată eficiența celulelor stem, cu precădere a celor recoltate din placentă, în tratamentul traumatismelor craniocerebrale. Un trial clinic realizat la Universitatea din Washington a arătat că celulele pluripotente regăsite la nivelul placentei au migrat către leziunile cerebrale și au ajutat la refacerea structurii neuronale, atât prin transformarea în celule neuronale, cât și prin eliberarea substanțelor antiinflamatorii.
Datorită diversității de celule stem regăsite la nivelul placentei, dar și al numărului mare de astfel de celule, tratamentele bazate pe acestea au dovedit eficiența în cazul regenerării creierului.
Deși astfel de tratamente sunt încă studiate, specialiștii estimează că în următorii 8-10 ani acestea vor deveni disponibile pacienților. Celulele stem recoltate la naștere pot fi stocate în condiții de criogenie și zeci de ani de zile. Astfel, celulele din placenta recoltată azi poate regenera structura neuronală a pacientului și peste 20 de ani, atunci când astfel de tratamente inovatoare vor fi uzuale. În momentul de față, singura bancă de celule stem ce oferă servicii de recoltare și stocare a placentei pe teritoriul României este Cord Blood Center.
Traumatismele craniocerebrale nu sunt singurele afecțiuni ale creierului ce pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem. Sechelele anevrismului cerebral (AVC) pot fi tratate parțial sau chiar complet folosind transplantul de celule stem.
Dr. Nils Thoenissen, Director Medical al Cord Blood Center și specialist renumit internațional în oncologie și hematologie a vorbit despre cazul unei paciente care, în urma AVC-ului orbise. Procedura de transplantare a celulelor stem a durat 5 ore, iar pacienta nu a avut parte de efecte secundare majore. Rezultatul a fost uimitor: acum poate vedea culori și mișcări.
Este important ca viitorii părinți să se informeze despre posibilitatea recoltării placentei la naștere și să ia decizii informate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Aceasta este grupa de risc cea mai...
Spania se dovedește a fi un model de...
"Dacă românul din străinătate poate...
O aromă aparte te poate ajuta să ai...
Ce nu știai despre gudron, substanța...
Ingredientul pe care trebuie să-l...
Schimbarea orei poate declanșa o...