Muzica, tratament pentru oboseală. Ce ritmuri trebuie să asculți

Oboseala mintală este o stare psihobiologică cauzată de perioade prelungite de activitate cognitivă solicitantă, care duce la viteză de reacție  redusă și la deficit de atenție.

Oboseala afectează capacitatea de concentrare și are impact asupra capacității de a lua decizii optime în timpul unei sarcini date. Oboseala mintală este adesea responsabilă pentru accidente în trafic sau la locul de muncă și poate duce la o eficiență scăzută a studiului.

Știm că mindfulness a demonstrat că are un efect pozitiv asupra stresului și a performanței cognitive. Există, de asemenea, dovezi care sugerează că ascultarea beatuile binaurale poate crește o atenție susținută. Beaturile binaurale sunt o iluzie auditivă care a fost încadrată ca o clasă de antrenare cognitivă și neurală (Kirk și colab., 2019). Chiar dacă există diferite tonuri de frecvențe diferite (165Hz în stânga și 179 Hz în dreapta) prezentate în fiecare ureche, participantul va auzi un ton, care este diferența amalgamată între cele două tonuri (gama beta de 14 Hz).

Într-un nou studiu, Johanne L. Axelsen (SDU), Ulrich Kirk (SDU) și Walter Staiano (Universitatea din Valencia) testează eficacitatea beaturilor binaurale în comparație cu mindfulness ca strategie de recuperare cognitivă pentru a contracara efectul negativ al oboselii mintale asupra celor susținute. Atenţie. De asemenea, studiul testează dacă intervențiile de mindfulness vor arăta un efect pentru grupul novice la fața locului sau pentru grupul cu mindfulness cu experiență, care au practicat mindfulness timp de 4 săptămâni într-un program online de mindfulness prin intermediul Headspace.

Au fost cinci faze ale studiului. În faza inițială, starea de spirit a participanților a fost evaluată (BRUMS) și au finalizat o sarcină de atenție susținută pentru a-și măsura reacția minții (SART). A doua fază a constat în tratamentul oboselii mentale timp de 90 de minute (AX-CPT). Imediat după aceea, starea de spirit a participanților a fost din nou evaluată și au urmat cele două intervenții la fața locului: fie ascultarea unei piese ghidate de meditație de mindfulness timp de 12 minute. sau o piesă audio (cu beaturi binaurale) timp de 12 min. Grupul de control a fost solicitat să se relaxeze timp de 12 minute. După aceasta, efectele intervențiilor au fost testate folosind sarcina de atenție susținută.

Rezultatele au arătat că a existat într-adevăr un efect al beaturilor binaurale la fața locului asupra atenției susținute, în timp ce se afla într-o stare de oboseală mentală indusă experimental. Interesant este că grupul de atenție a avut rezultate semnificativ mai bune decât restul grupurilor în sarcina de atenție susținută deja înainte de inducerea oboselii mentale. Mai mult, performanța grupului a fost mai bună decât cea a grupului de mindfulness novice și a grupului de control după inducerea oboselii mentale.

Rezultatele din lucrările anterioare ale lui Kirk și a colaboratorilor săi. (2019), indică faptul că beaturile binaurale pot ajuta la suprimarea rătăcirii minții și accentuarea concentrării atenționale, ceea ce la rândul său reduce efectul negativ al oboselii mentale. Individul s-ar putea simți mai relaxat și mai puțin afectat de oboseala mentală după ce a ascultat muzica.

Studiul aici.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel