Zgomotul alimentar, o preocupare...
Poate ați auzit despre beneficiile pentru sănătate ale murăturilor și ale sucului de murături. Castraveții murați acri și sărați ar putea ajuta la pierderea în greutate, la diabet și chiar la prevenirea cancerului. Dar este posibil să fi auzit, de asemenea, avertismente privind conținutul ridicat de sodiu și riscul crescut de cancer la stomac.
Fermentarea este una dintre metodele de murare, dar nu toate murăturile sunt fermentate.
Atunci când legumele și fructele sunt fermentate, bacteriile sănătoase descompun zaharurile naturale. Acest proces este cel care conferă murăturilor fermentate gustul acru. Murăturile stau în apă sărată și fermentează timp de mai multe zile.
Fermentarea este motivul pentru care unele persoane care au intoleranță la lactoză pot mânca iaurt.
Bacteriile bune din iaurt descompun zahărul numit lactoză. Aceste bacterii, cunoscute și sub numele de probiotice, conservă alimentele și au multe beneficii pentru sănătatea organismului dumneavoastră.
Atunci când murăturile nu sunt fermentate, oțetul le dă savoarea lor. Oțetul în sine este produs printr-un proces de fermentație, dar numai oțeturile care rămân crude și nepasteurizate, cum ar fi oțetul de mere crud, păstrează părți din "cultura mamă", care furnizează acele bacterii bune.
Cele mai multe murături pe care le veți găsi în magazinul alimentar sunt murături nefermentate, din oțet. În aceste cazuri, castraveții absoarbe oțetul și condimentele. Sunt ușor de preparat și acasă.
Consumul de alimente fermentate poate ajuta în toate domeniile, de la rezistența la insulină la inflamații. S-a demonstrat că varza, unul dintre cele mai populare alimente fermentate din întreaga lume, are beneficii anticancerigene, în timp ce consumul regulat de iaurt poate reduce riscul de obezitate.
Murăturile care nu sunt fermentate oferă totuși beneficiile oțetului, ale condimentelor și ale castraveților. Consumul de suc de murături a devenit o tendință datorită beneficiilor promovate legate de crampele musculare, pierderea în greutate, diabetul și multe altele.
Sucul de murături este, de asemenea, un favorit al celor care urmează o dietă ketogenică, care ar putea avea nevoie de mai mult sodiu pentru a gestiona echilibrul electrolitic.
Murăturile vă pot crește aportul de antioxidanți. Antioxidanții naturali care se găsesc în toate fructele și legumele ajută în lupta împotriva radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt substanțe chimice instabile care se formează în mod natural în organism și care sunt legate de probleme precum bolile de inimă și cancerul.
Gătirea oricărui aliment poate distruge nutrienții sensibili la căldură, inclusiv antioxidanții. Murarea legumelor și fructelor crude păstrează puterea antioxidantă a acestora.
Conservarea oricărui tip de alimente necesită adăugarea de sare, iar sarea reprezintă aproximativ 5 la sută din majoritatea rețetelor de murături. Două bucăți mici conțin aproape 600 mg de sodiu, mai mult de un sfert din limita zilnică recomandată.
Pe lângă faptul că reprezintă un motiv de îngrijorare pentru majoritatea persoanelor cu tensiune arterială ridicată, alimentele murate extrem de sărate vă pot expune unui risc mai mare de cancer la stomac. O analiză a cercetărilor din 2015 a constatat că alimentele bogate în sare au fost legate de riscul de cancer la stomac, alături de bere și alcool tare.
O modalitate de a controla cantitatea de sodiu din murături este să le preparați singuri, potrivit Healthline.
Zacusca, o tradiție dietetică. Nutriționist: Și cei cu tulburări digestive o pot tolera foarte bine
Murarea, prin fermentație sau printr-o saramură de apă sărată, a fost folosită de mii de ani pentru a conserva alimentele dincolo de sezonul de creștere. De obicei, rețetele de murături necesită sare, oțet alb și condimente, cum ar fi mărar și semințe de muștar. În unele părți ale Asiei, se folosește și ulei.
În timp ce castraveții sunt cel mai des întâlniți în America de Nord, în întreaga lume se pun la murat toate tipurile de fructe și legume, și chiar și carnea. Puteți mura castraveți, morcovi, conopidă, sfeclă, varză și multe altele.
Tot ce trebuie să faci este să torni oțet fierbinte, sărat și apă, să le lași să se răcească, să le acoperi și să le lași la înmuiat câteva zile în frigider.
Murăturile făcute în casă sunt adesea numite murături rapide sau murături de frigider.
Dacă nu sunteți sensibil la sare, nu aveți tensiune arterială ridicată sau dacă puteți face murături singuri, vă puteți bucura de beneficiile pentru sănătate și de crocantul sărat al unei delicioase murături cu mărar.
Vlăduţ, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani, ne învață cum se pun murăturile asortate.
Ingrediente:
- gogonele verzi
- gogonele ușor pârguite
- castraveciori
- morcovi
- rădăcină de țelină
- frunze de țelină
- conopidă
- varză albă
- varză roșie
- hrean
- usturoi românesc
- ardei iute
- boabe de muștar
- boabe de piper
- boabe de coriandru
- apă
- 1 lingură de sare grunjoasă la 1 l apă
Mod de preparare:
Se aleg legumele cele mai sănătoase și mai proaspete pentru rețeta de murături asortate.
Varza se feliază grosier, conopida se desface în buchețele, țelina se curăță și se taie în felii groase, usturoiul se curăță, iar hreanul se curăță și se taie în fâșii.
Gogonelele și castraveții rămân întregi.
Se aleg borcane mari în care să încapă mai multe bucăți din fiecare categorie de legume. Pe fundul borcanelor se așază frunze de țelină, fâșii de hrean și boabe de muștar, cam 1 plic la borcanul de 15 l.
Se îndeasă apoi legumele, se mai strecoară printre ele fâșii de hrean, frunze de țelină, căței de usturoi și câte 1 ardei iute, roșu.
Cantitățile de legume pentru rețeta de murături asortate nu se măsoară, important este să nu se pună foarte multă varză roșie pentru a nu influența prea mult lichidul, predominante să fie exact legumele care ne plac murate, dar totuși punem și din celelalte pentru a se împrumuta aromele.
Se fierbe apa cu sarea și se lasă la răcit.
Vom aprecia din ochi o cantitate de apă, pentru că dacă încercăm să o măsurăm punând apă în borcane și apoi scurgând-o, nu vom mai avea semințele de muștar la baza borcanului, care vor migra spre ieșire. Acestea au un important rol în conservarea legumelor.
Se pune apa sărată și bine răcită peste legume și se lasă borcanul descoperit timp de o săptămână, abia apoi se va închide cu capacul din dotare și se va trece în cămară. Pe parcursul săptămânii, borcanul se mai agită prin rotire.
Cele mai bune sunt murăturile asortate, în saramură, mai ales iarna cu o fasole cu ciolan, dar și alături de friptură și orice garnitură, potrivit lui Vlăduț.
Cinci uleiuri naturale pe care trebuie să le ai în casă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările extreme de temperatură...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...