Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
COVID-19, poluare. Cercetătorii au descoperit o asociere între mortalitatea COVID-19 și poluarea aerului. Oameni de știință de la Universitatea Aarhus din Danemarca și Universitatea din Siena din Italia au analizat posibila legătură între poluarea aerului și COVID-19. Studiul lor, publicat în „Environmental Pollution”, a găsit o corelație clară între poluarea aerului și ratele de deces din COVID-19 în Italia.
Potrivit acestora, o serie de factori joacă un rol esențial în evoluția COVID-19 asupra unui individ: condițiile de sănătate de bază, vârsta și sexul. Concluziile acestea au fost formulate ca urmare a unor date deduse din boli respiratorii anterioare virale sau din țări, precum Italia sau China, care au avut o expunere timpurie la virus. Corelația dintre mortalitatea COVID-19 și poluarea aerului a devenit evidentă când a fost analizată situația din Italia: cifrele oficiale arată o variație semnificativă a letalității virusului, în funcție de zonele geografice - în regiunile nordice ale Italiei, precum Lombardia sau Emilia Romagna, s-a înregistrat o rată de letalitate de 12%; în restul țării, rata de letalitate a fost în jur de 4,5%.
Autorii subliniază că una dintre explicații ale numărului mare de morți în nordul Italiei este și din pricina populației îmbătrânite din zonă, iar alta ar fi poluarea aerului. ”Pe lângă faptul că au o rată de deces semnificativ mai mare din partea COVID-19, Lombardia și Emilia Romagna au, de asemenea, unele dintre cele mai grave niveluri de poluare a aerului, nu doar în Italia, ci în toată Europa”, se arată pe medicalnewstoday. Imagini din satelit susțin afirmațiile.
Iar pe lângă faptul că acele două regiuni italiene sunt centre majore pentru producția industrială, care sunt o cauză-cheie a poluării aerului, autorii remarcă faptul că condițiile geografice și climatice din Italia de Nord agravează și poluarea aerului. Ei adaugă că este mai capabil să stagneze acolo decât în alte părți ale țării. Cercetătorii mai apreciază că ”o corelație între poluarea aerului și letalitatea COVID-19 nu înseamnă neapărat că una o provoacă pe cealaltă”.
Oamenii de știință mai precizează că ”poluarea aerului reprezintă una dintre cele mai cunoscute cauze ale inflamației prelungite, ducând în cele din urmă la o hiper-activare innascută a sistemului imunitar”. Poluarea aerului dăunează cililor - organele microscopice, asemănătoare părului, sunt una dintre primele linii de apărare împotriva infecțiilor aeriene - din plămânii unei persoane.
Cercetătorii subliniază necesitatea unor studii suplimentare care să determine importanța poluării aerului în perceperea corectă a altor factori care pot afecta letalitatea virusului.
Studiul, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...