Mit și realitate: factorii care pot sau nu să declanșeze diabetul. Informațiile false care circulă pe Internet

Diabet     FOTO pexels
O serie de factori pot declanșa creșteri ale glicemiei, ducând la riscul de diabet, însă informații false care pot fi găsite pe Internet pot crea confuzie.

Este esențială menținerea glicemiei în valori normale și evitarea creșterilor bruște, indiferent dacă sunteți sănătos sau diabetic ori în prediabet. Dar, cu toate sfaturile contradictorii care circulă în mediul virtual, poate fi greu să vă dați seama ce alimente și obiceiuri trebuie evitate.

Pe Internet veți găsi numeroase rapoarte despre factori care se presupune că cresc glicemia. Iată câteva afirmații despre care ar trebui să știți că nu ar trebui să le urmați:

Stres din cauza durerilor de arsuri solare. Nivelul hormonilor de stres are ca efect secundar creșterea glicemiei, iar arsurile solare cresc ușor nivelul hormonilor de stres. "Dar când ne gândim la ceea ce induce stresul, cele mai mari cauze sunt atacul de cord, infecția copleșitoare, cum ar fi COVID-19 sau arsurile de gradul III - nu arsurile solare. Ar trebui să evitați arsurile solare, deoarece este rău pentru pielea dvs., nu pentru că ar crește nivelul de stres și nivelul zahărului din sânge ", spune dr. David M. Nathan, directorul Centrului de diabet și Centrul de cercetare clinică de la Spitalul General din Massachusetts și profesor de medicină la Școala de Medicină Harvard.

Deshidratare care crește concentrația zahărului din sânge. „Ar trebui să fii atât de deshidratat încât trebuie să fii internat în spital pentru ca deshidratarea să crească glicemia”, explică dr. Nathan.

Sprayuri nazale cu steroizi. „Pastilele cu corticosteroizi vă pot crește glicemia. Dar nu este nevoie să vă faceți griji cu privire la spray-urile nazale cu corticosteroizi pentru alergii, cum ar fi propionatul de fluticazonă (Flonase). „Nu există niciun efect asupra zahărului din sânge”, notează dr. Nathan. "Mucoasele nu absorb suficient steroizi."

Revendicări speculative

Următoarele afirmații cu privire la creșterile glicemice sânge sunt speculative și nu sunt dovedite.

Cafea cu cafeină. Cafeina crește puțin nivelul hormonilor de stres. "Dar orice efect al cofeinei asupra zahărului din sânge este destul de mic. Riscul real al cafelei este acela de a pune prea mult zahăr în ea, ceea ce va crește glicemia", subliniază dr. Nathan.

Îndulcitori artificiali. Pe Internet circulă afirmații care asociază consumul de îndulcitori artificiali cu creșterea glicemiei. Ceea ce știm: "Dacă beți băuturi îndulcite cu zahăr, va crește glicemia ca o rachetă. În schimb, dacă beți un sifon fără zahăr, cu îndulcitori artificiali, nu vă va crește glicemia", spune dr. Nathan . Există câteva dovezi neconcludente că consumul de multe băuturi răcoritoare cu îndulcitori artificiali poate crește ușor nivelul inițial al zahărului din sânge, care nu este același lucru cu a provoca creșteri ale zahărului din sânge.

Infecție gingivală. Gingivita, stadiul incipient al bolii gingivale, este o complicație a diabetului. Dar nu se știe dacă prezența gingivitei agravează diabetul. „Ar putea provoca o reacție la stres, dar aceasta ar avea doar un efect minor asupra zahărului din sânge”, notează dr. Nathan.

Revendicări care pot fi adevărate

Unele afirmații pe Internet despre factori care cresc glicemia au, însă, ceva adevăr:

Săriți peste micul dejun. "Oamenii care trec peste micul dejun și își concentrează toate caloriile într-una sau două mese sunt mai susceptibile de a se îngrășa. Și consumul unor cantități mari de calorii într-o singură masă este mai probabil să vă crească glicemia decât dacă distribuiți consumul caloriiloe pe toată duata zilei", spune dr. Nathan. „Creșterea în greutate este cel mai mare factor de risc pentru apariția diabetului.”

Pierderea orelor de somn. A nu dormi pentru câteva nopți poate afecta ușor nivelul zahărului din sânge, dar dr. Nathan spune că, în sine, lipsa de somn pe termen scurt nu va provoca și nu va agrava diabetul zaharat. Calitatea slabă cronică a somnului este un factor de risc al diabetului.

„Fenomenul zorilor”. O varietate de hormoni cresc în timpul nopții și împiedică hormonul insulină să păstreze zahărul din sânge în celule, ceea ce crește nivelul zahărului din sânge până când te trezești dimineața. Acest lucru se întâmplă tuturor, dar este considerat o problemă doar la persoanele cu diabet de tip 1 (autoimun).


Se cunosc o serie de factori care cresc glicemia în timp, crescând riscul de diabet. Aceștia sunt factorii declanșatori majori - cum ar fi alimentația în exces, stilul de viață sedentar și obezitatea – asta este ceea ce ar trebui să aveți în vedere, notează dr. Nathan, nu factori cu risc mic sau deloc. „Este mai ușor să treceți la o cafea fără cofeină decât să vă gestionați stilul de viață”, spune el. „Dar nu vă concentrați asupra detaliilor. Concentrați-vă asupra principalelor motive pentru care atât de mulți oameni sunt supraponderali sau obezi - supraalimentarea și insuficiența activității - care au dus la supraponderalitate, obezitate și pandemia de diabet.
Care este rețeta pentru controlul glicemiei pe termen lung? Schimbați-vă stilul de viață. Mănâncați porții mai mici, reduceți caloriile, reduceți zaharurile adăugate în dietă, creșteți activitatea zilnică și pierdeți în greutate", recomandă dr. Nathan. „Acestea sunt abordări naturale, fără pilule și ar trebui să le urmați”.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel