Ministrul Sănătății solicită suplimentarea paturilor din ATI

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a precizat într-o conferință de presă că vor fi suplimentate paturile din Terapie Intensivă (ATI).

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că se va suplimenta numărul paturilor din secțiile de Terapie Intensivă, pentru pacienții cu COVID-19.  

„Sunt trei măsuri asupra cărora ne-am concentrat (...) Prioritățile au fost așa: prima dată am mers către spitale la care ne-ar fi plăcut să nu trebuiască să apelăm până astăzi. Am mers pentru suplimentarea paturilor. Am mers către spitale cu tradiție în tratarea bolilor cronice, am mers către spitalul Fundeni și avem acolo un număr de 70 de paturi cu oxigen și un număr de 14 paturi de terapie intensivă, care sunt, fie disponibile deja, fie în pregătire.

Am mers către Institutul Oncologic București, avem un număr de cinci paturi de terapie intensivă și avem cinci paturi pentru terapie acută care sunt disponibile la Institutul Oncologic București; 35 de paturi cu oxigen la Spitalul Colentina, două paturi de ATI la Spitalul Gerota. La Colțea, 16 paturi cu oxigen și avem și o creștere a numărului de paturi avizate în unitățile mobile - acele unități pe care le găsiți în curțile spitalelor cu experiență în tratarea pacienților cu COVID-19, spitale precum Nasta, Victor Babeș.

Vorbim de o creștere de 8 la 12 paturi la fiecare mașină și vorbim despre creșterea la 45 a paturilor de terapie intensivă de la Spitalul Pantelimon. Începând de mâine (luni, n.r.) vom avea 12 paturi în plus la Victor Babeș în București”, a declarat ministrul Sănătății.

„Aceasta este prima măsură pe care am luat-o în ultimele 48 de ore. A doua este regândirea și optimizarea fluxurilor medicale. Este o măsură în curs, ce are două obiective: reducerea presiunilor de pe UPU; pe lângă cifrele pe care le vedem zilnic de pacienți internați în terapie intensivă, sunt și pacienții care se află, uneori pentru mai mult timp decât ar trebui, în UPU. Pentru a degreva unitățile de primiri urgențe vom încerca lărgirea centrelor de evaluare și deschiderea de centre de evaluare pentru forme non-severe. Este un efort în care vom fi sprijiniți de Spitalul Monza, de Spitalul Victor Babeș, de Spitalul Județean Ilfov și, sperăm, de Centrul Caraiman.

Al doilea obiectiv al regândirii fluxurilor medicale este acela al redirecționării urgențelor de patologie non-covid către alte spitale care până în prezent nu au oferit îngrijire de urgență. Cu alte cuvinte, anumite spitale de cronici care, deși au baza materială și resursa umană pentru a oferi îngrijire urgențelor, nu au făcut-o întotdeauna. Va trebui un efort din partea acestor spitale pentru specialități precum ortopedie, ORL, urologie, chirurgie și așa mai departe.

Solicităm,  de asemenea, o implicare mai puternică a rețelelor de spitale MAI MapN, a transporturilor și suntem sigur că vom primi ajutor. De altfel, o bună parte dintre ei s-au implicat, deja, cât se poate de serios în gestionarea acestei pandemii”, a mai precizat Voiculescu.

„A treia măsură este cea a concentrării tuturor forțelor în perioada următoare pe ceea ce este exigența momentului, și anume îngrijirea pacienților cu COVID-19. Asta ar putea să însemne amânarea unor operații elective, ar putea să însemne ca anumite spitale, respectiv anumite secții și anumite resurse umane vor fi concentrate pe tratarea pacienților COVID-19. Evident, că asta vine cu un cost. Evident că toate aceste măsuri vin, dacă  vreți, nu doar de ceea ce sistemul sanitar face în mod obișnuit, ci costuri pentru cei care deja au avut de suferit în urma acestei pandemii. Avem o grijă deosebită pentru pacienții non-covid. De asemenea, în ultimele luni, prin modificarea Ordinului 555, am încercat să definim fluxuri separate pentru îngrijirea pacienților non-covid, peste tot acolo unde a fost posibil. (...)”, a mai precizat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel