Ministerul Sănătății schimbă IAR modalitatea de calcul a incidenței cazurilor. Moldovan: Sunt șase indicatori noi

Dr Andrea Moldovan, secretar de stat Ministerul Sănătății
Secretarul de stat dr. Andreea Moldovan a anunțat că Ministerul Sănătății schimbă, din nou, din mers, regulile după care se face calculul ratei rata de incidență a cazurilor COVID-19, coeficient în funcție de care intră sau ies din carantină localitățile din România. 

Dr Andreea Moldovan, secretar de stat din Ministerul Sănătății a anunțat că rata de incidență a cazurilor COVID-19 va fi calculată în funcție de șase noi indicatori.

„Sunt șase indicatori. Am avut încă două variabile în interpretarea acestora, drept pentru care ne-am înțeles cu toții, că vom face simulări, iar mâine la ora 13 ne vom întâlni ca să tragem concluzia finală. Sunt practic indici de evoluție, de trend evolutiv, de rată de incidență, de capacitate de testare, de număr de cazuri pe o unitate teritorială, focar, fără focar, deci practic sunt niște indicatori tehnici pe care în momentul în care îi vom agrea cu toții, vom face fără niciun fel de discuție”, a arătat Moldovan. 

„Oamenii se testează destul de puțin”

Ea a spus că și capacitatea de testare ar trebui să crească

„Dorim să avem o testare mai abundentă decât avem acum, tocmai pentru a avea o imagine mai bună a ceea ce se întâmplă în țară. Ştim că se fac PCR-uri şi capacitatea de testare este mai mare decât cererea actuală. Avem testele de Antigen rapide care sunt disponibile şi care pot să fie folosite începând cu luna decembrie şi sunt cu valoare pentru diagnostic pozitiv. Cu toate astea, oamenii se testează destul de puțin şi evită de multe ori să îşi facă acest test care, care cred că de multe ori le salvează viața. Dacă ştim ce se întâmplă, dacă ştim că este COVID, atunci automat persoana respectivă poate să ia şi măsurile de sănătate publică necesare”, a explicat Andreea Moldovan. 

Secretarul de stat a arătat că trebuie schimbată modalitatea de lacul a ratei de incidență din cauza faptului că datele „la zi” nu sunt întotdeauna complete. 

„Rata de incidentă de care vorbim se calculează pe un interval de 14 zile, doar că există un număr de teste care nu sunt raportate în timp util de către laboratoare şi de asemenea există un număr de teste care nu sunt alocate. Testele care nu sunt alocate, nu sunt în modul acesta, pentru că e nevoie de ancheta epidemiologică ce stabileşte apartenența cazului respectiv, astfel încât, având un număr de teste nealocate şi un număr de teste care nu sunt transmise în intervalul de timp optim de către laboratoare, am observat că există diferențe în calcul ratei de incidență, drept pentru care am convenit cu toții astăzi, să calculăm această rată de incidență luând în evaluare 14 zile, dar practic 14 zile care se opresc cu 3 zile anterior momentului vorbirii, tocmai ca acele cazuri pe care noi le luăm în calcul, să fim siguri că sunt cazuri alocate şi cazuri raportate corespunzător”, a spus Moldovan. 

Calculat până cu 3 zile în urmă

Demnitarul a dat și un exemplu care arată că rata de incidență nu va mai fi „la zi”, ci calculată până cu trei zile în urmă.

„Practic, luăm 14 zile. Să zicem că suntem în data de 17. Noi putem să le luăm din data de 2 până în 16, doar că cele din 16 nu sunt întotdeauna alocate toate, drept pentru care există un număr de teste care nu aparțin nimănui și atunci nu avem unde să le punem. În momentul în care noi luăm în calcul datele de 1 până în 15 de exemplu, atunci automat, știm că testele pe care noi le luăm în calcul sunt teste deja introduse, deja alocate, deja aparținând cuiva și atunci calculul este mai corect așa. Dorim să facem testarea mult mai accesibilă și săptămâna aceasta dorim să iasă un nou ordin în acest sens, în care oamenii să aibă acces mai ușor la testare”, a declarat dr Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel