Ministerul Sănătății crește plafonul de compensare a medicamentelor pentru pensionarii săraci

Bani, medicamente
În acest moment, în baza HG nr. 720/2008, pensionarii care au pensii și indemnizații care însumează până la 990 lei/lună inclusiv, primesc medicamentele compensate în proporție de 90%. De la 1 septembrie, însă, Guvernul urmează să mărească punctul de pensie, așa că Ministerul Sănătății va ridica și el plafonul de compensare pentru pensionarii săraci.

În prezent, programul social cu privire la compensarea cu 90% a medicamentelor din sublista B prevăzută de HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum și denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate, cu modificările și completările ulterioare, are drept beneficiari pensionarii cu venituri din pensii și indemnizații sociale pentru pensionari, de până la 990 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri.

Finanțarea acestui program se asigură în proporție de 50% din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și, respectiv, de 40% de la bugetul de stat prin bugetul aprobat Ministerului Sănătății sub formă de transferuri către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

Potrivit datelor oficiale, în cadrul programului social al Guvernului privind compensarea cu 90% pentru medicamentele din sublista B sunt inlucși un număr de 491.384 pensionari. În perioada iulie 2018 – iulie 2019, pentru aceștia au fost eliberate 2.817.015 de rețete pentru medicaente, a căror valoare toată se ridică la 226.048.917,52 lei.

Plafonul crește odată cu mărirea pensiilor

Consumul total mediu lunar de medicamente pentru pensionarii cu venituri din pensii de până la 990 lei lună/inclusiv, este de aproximativ 18.837.409,79 milioane de lei.

Întrucât începând cu data de 1 septembrie 2019, potrivit art. 86 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, valoarea punctului de pensie se va majora cu 15%, respectiv de la 1.100 de lei cât este în prezent, până la 1.265 de lei, este nevoie de o ajustare a plafonului până la care statul acordă medicamente compensate în procent de 90%.

În scopul creșterii accesului la medicamentele acordate în ambulatoriu pensionarilor, Ministerul Sănătății a compus un proiect de Hotărâre prin care se propune ca plafonul pentru compensarea cu 90% a medicamentelor din sublista B să fe ridicat de la 990 de  lei cât este în prezent, până la 1139 lei/lună inclusiv, indiferent dacă pensionarii în cauză realizează sau nu alte venituri, astfel încât să nu le fie afectat accesul la tratamente.

Proiectul de hotărâre este pus în dezbatere publică până pe 27 septebrie, pe site-ul Ministerului Sănătății, la secțiunea Transparență decizională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel